Фото: Pixabay

Новий міністр культури Польщі звільнив керівників найбільших державних ЗМІ: у чому причина

Новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво державних засобів масової інформації. Польський уряд вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими за урядування попередників.

Про це повідомляє Polsat News.

Відтак, Сенкевич звільнив чинних голів правлінь Telewizja Polska, Polskie Radio та PAP, а також очільників наглядових рад цих компаній та призначив їх наступників. Менш ніж за годину після публікації заяви припинили мовлення станції TVP Info та TVP3 (однак є сигнали TVP1 та TVP2).

Напередодні ввечері Сейм ухвалив постанову про відновлення правопорядку, а також неупередженість та надійність засобів масової інформації. За документ проголосували 244 депутати, проти – 84. Постанова поширюється на державні засоби масової інформації.

Водночас колишній прем'єр Матеуш Моравецький, представник партії "ПіС", засудив дії уряду нового прем'єра Дональда Туска і назвав їх "незаконними".

Крім того, депутат від партії "Суверенна Польща" Марцін Романовський подав заяву до прокуратури щодо захоплення штаб-квартири TVP. На його думку, міністр культури Сенкевич перевищив свої повноваження.

Сигнал TVP Info та сайт TVP Info були вимкнені, проте журналісти мовника заявили, що продовжуватимуть трансляцію, використовуючи приміщення каналу TV Republika.

Нагадаємо, 12 грудня Сейм Польщі проголосував за підтримку нового уряду прем'єр-міністра Дональда Туска. У середу зранку його членів привів до присяги президент Анджей Дуда. За уряд Туска проголосували 248 депутатів, проти — 201, не утримався жоден із народних обранців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.12.2023 19:40