Фото: NOS

Новий уряд Нідерландів зробив важливу заяву щодо подальшої підтримки України

Нова урядова коаліція Нідерландів пообіцяла продовжити військову допомогу Україні. До нового уряду входить ультраправа "Партія свободи" Герта Вілдерса.

Як повідомляє NOS, у коаліційній угоді, яку опублікували в четвер, 16 травня, йдеться, що Нідерланди продовжать підтримувати Україну "політично, військово, фінансово і морально проти російської агресії".

Зазначається, що уряд також зробить юридично обов'язковим витрачати щонайменше два відсотки від загального розміру валового внутрішнього продукту (ВВП) Нідерландів на оборону відповідно до угоди з Північноатлантичним альянсом.

Важливо додати, що до коаліційного уряду входить правопопулістська "Партія свободи", яку очолює Герт Вілдерс. Після початку повномасштабної російсько-української війни Вілдерс дещо віддалився від Кремля, назвавши вторгнення Росії до України помилкою. Водночас він не підтримував постачання додаткового озброєння Україні. Однак, інші партії в урядовій коаліції виступають за військову допомогу Києву. 

Видання наголошує, що Вілдерс нещодавно написав, що "поки PVV бореться за Нідерланди, мільярди летять за кордон", маючи на увазі квітневе рішення Гааги виділити допомогу Україні на суму в один мільярд євро. Пізніше він говорив, що українські біженці приїжджають до Нідерландів нібито заради безоплатного житла і робочих місць, а не через те, що рятуються від війни.

Нагадаємо, що радник з національної безпеки Сполучених Штатів Америки Джейк Салліван заявив, що після отримання військової допомоги від США на суму понад 60 мільярдів доларів Україна зможе розпочати новий контрнаступ у 2025 році. Він зауважив, що завдяки новій допомозі від США Україна матиме спроможність "утримати лінію" та "забезпечити протистояння російському нападу" упродовж 2024 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.05.2024 03:23