Фото: Maxar Technologies

New York Times: Супутники-шпигуни зафіксували вибух перед руйнуванням дамби Каховської ГЕС

Високопоставлений чиновник адміністрації президента США Джо Байдена повідомив, що американські супутники-розвідники зафіксували вибух на Каховській дамбі безпосередньо перед її руйнуванням. При цьому американські аналітики нібито досі не знають, хто спричинив руйнування дамби та як саме це сталося.

Видання The New York Times пише, що супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили ознаки тепла, що відповідає сильному вибуху безпосередньо перед обвалом дамби — це призвело до величезних паводкових вод вниз за течією. Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена вказує, що аналітики американської розвідки підозрюють у руйнуванні дамби Росію.

"Але він додав, що розвідувальні служби США досі не мають жодних переконливих доказів того, хто несе відповідальність. Сейсмічні дані, зібрані обсерваторією Norsar у Норвегії, також підтвердили теорію про великий вибух біля Каховської дамби у вівторок о 02:54 за місцевим часом, коли споруда обвалилася. У заяві Norsar сказано, що сигнали, отримані зі станції в 385 милях від дамби, демонструють чіткі ознаки вибуху", — пише NYT.

Інженери та експерти з боєприпасів заявили, що саме навмисний вибух у Каховській дамбі, яку захопили росіяни, швидше за все, спричинив її обвал. Вони додали, що структурний збій або атака ззовні дамби можливі, але такі припущення менш правдоподібні. Водночас, вказує NYT, представник адміністрації "не виключив можливість того, що попередні пошкодження дамби або зростання тиску води могли сприяти обвалу", але американські чиновники схиляються до того, що саме вибух — навмисний чи випадковий — ймовірно, став причиною. За їхніми словами, зовнішня детонація бомби чи ракети спрямувала б лише незначну частину своєї сили на дамбу, і для досягнення подібного ефекту знадобилася б вибухівка у багато разів більша.

Нагадаємо, 9 червня Служба безпеки України опублікувала аудіозапис, який, як стверджується, був зроблений між двома російськими солдатами і є доказом того, що російські сили організували руйнування греблі. Один зі співрозмовників каже, що українські сили не причетні до руйнувань. "Це була наша диверсійна група, — каже спікер. Хотіли як би налякати цією греблею. Все пішло не так, як планувалося, але більше, ніж вони планували".

За даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. TrueUA розповідав про військових цієї бригади, які вчинили в Україні теракт світового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2023 04:25