Фото: "Укрінформ"

"Обмежено придатних" в Україні більше не буде: нардеп Веніславський розповів деталі

Після скасування статусу "обмеженої придатності" військовозобов'язані чоловіки зобов'язані протягом дев'яти місяців пройти повторний медогляд, щоб визначити придатність до військової служби.

Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський в інтервʼю "Главкому". Він пояснив деталі законопроекту №10313, який скасовує термін "обмежене використання" та вирішує низку соціальних питань.

За його словами, закон є комплексним. Держава відмовляється від терміну "частково придатний", залишаючи визначення "придатний" та "непридатний" для служби в ЗСУ.

Відповідно цей документ вирішує ряд соціальних проблем:

  • військовослужбовці зможуть лікуватися від поранень, отриманих під час бою, зі збереженням грошової допомоги до 12 місяців;
  • особи звільнені з полону матимуть право на реабілітацію;
  • військовослужбовців, які виконують бойові завдання, звільнятимуть від штрафів та покарань.
  • законом буде закріплена одноразова компенсація у розмірі 15 мільйонів гривень за загибель бійців на фронті.

"Після скасування статусу "обмеженої придатності" військовозобов'язані протягом дев'яти місяців мають пройти військово-лікарські комісії. Що стосується можливого покарання за ухилення від медичного огляду, то цим займається парламентський комітет з правоохоронних органів", — пояснив Веніславський.

Нагадаємо, міністр юстиції України Денис Малюська повідомив нещодавно, що законопроект про мобілізацію засуджених розроблений спільно Міністерством оборони, Збройними силами України та Міністерством юстиції. Проте кількість осіб, яких можуть призвати до ЗСУ, визначить фінальний варіант документа та голосування у парламенті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.03.2024 21:59