Фото: ДБР

Обшуки у іспанській віллі екс-військкома Одеси Борисова: ДБР повідомило нові деталі

Працівники Державного бюро розслідувань спільно з місцевою поліцією провело обшуки у іспанській нерухомості колишнього очільника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

"Проти колишнього військкома порушено кримінальне провадження за декількома статтями за фактами незаконного збагачення. ДБР затримало екс-посадовця у липні 2023 року, суд помістив його під варту. Того ж місяця підозрюваного  було звільненого з військової служби. У ході розслідування, крім іншого, встановлено, що він придбав два об’єкти нерухомості у місті Марбелья провінції Малага Королівства Іспанія", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у грудні 2022 року він організував покупку на імʼя своєї матері будинку вартістю понад чотири мільйони євро, загальною площею 857 квадратних метрів на земельній ділянці 1530 квадратних метрів. Також, у лютому 2023 року він придбав разом зі своєю дружиною офісне приміщення вартістю понад 500 тисяч євро загальною площею 223,9 квадратних метрів. Саме в цих володіннях родичів Борисова і буди проведені обшуки.

"У ході обшуків вилучено документи, які засвідчують право володіння та розпорядження вищевказаним майном членами його родини. На підставі зібраних доказів та запиту ДБР, компетентним органом Королівства Іспанія було накладено арешт на ці віллу та офісне приміщення", — повідомили у ДБР.

Зауважимо, що раніше правоохоронці вже арештовували майно Борисова. Зокрема, серед раніше арештованого майна:

  • земельні ділянки загальною площею понад два гектари в Одеській області;
  • два будинки в Одесі загальною площею понад 420 квадратних метрів;
  • домоволодіння в Одесі площею 78,5 гектара;
  • дві квартири та 1/3 квартири в Одесі;
  • автомобіль Toyota Land Cruiser, 2023 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG, 2022 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz EQV, 2022 року випуску;
  • автомобіль Mercedes-Benz GLE 400, 2021 року;
  • автомобіль Porsche Macan GTS, 2016 року випуску;
  • автомобіль Audi A6, 1999 року випуску та інше.

Справа Євгена Борисова: що відомо

Одне із журналістських розслідувань показало, що мати військкома торік придбала житловий будинок в Іспанії за понад чотири мільйони євро. Цьогоріч вона стала власницею автомобіля Mercedes-Benz EQV, який коштував майже три мільйони гривень. Та це не єдина родичка Борисова, яка має чималі статки. Зокрема, теща екс-військкома впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, хоча не мала для цього достатніх коштів законного походження. До елітного автопарку увійшли Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG; Toyota Land Cruiser.

Власне дружина Борисова придбала офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тисяч євро, однак також не мала для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

Колишнього військкома підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);

  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану — вчиненні кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 407 КК України);

  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України);

  • в організації легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209);

  • у перевищенні наданих йому службових повноважень та надання незаконних вказівок підлеглим співробітникам щодо необхідності позитивного розв'язання питання про уникнення від призову до лав Збройних Сил України визначеним ним особам за грошову винагороду.

Санкції статей передбачають до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 24 липня працівники Державного бюро розслідувань спільно з Офісом генерального прокурора затримали Євгена Борисова у Києві. Аби заплутати правоохоронців, він змінював мобільні телефони та маршрути пересування.

25 липня суд відправив під варту колишнього начальника Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 150 мільйонів гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.12.2023 11:33