Фото: "Одеса-Медіа"

Прокуратура взялася за одеського військкома Борисова: за якими статтями ведеться слідство

Офіс генерального прокурора розслідує причетність скандального одеського військкома Євгена Борисова щодо ухилення від військової служби, незаконного збагачення та перевищення службових повноважень. 

Про це повідомила прес-служба відомства.

Зазначається, що правоохоронці перевіряють опубліковану у ЗМІ інформацію щодо майна членів родини посадовця за кордоном. За даними журналістів, в період дії воєнного стану вони придбали автомобілі преміум-класу та нерухоме майно у Королівстві Іспанія на загальну суму понад 196 мільйонів гривень, хоча офіційний спільний дохід родини не покриває цих витрат.

"Для підтвердження цієї інформації здійснюється комплекс слідчих та процесуальних дій, а також направлено до компетентних органів Королівства Іспанії, Республіки Молдови, Румунії, Туреччини запити про міжнародну правову допомогу", — йдеться у повідомленні.

Крім того, перевіряються окремі факти можливого ухилення керівником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від проходження військової служби — його перебування за кордоном начебто на лікуванні.

"Правоохоронці досліджують питання наявності законних підстав виїзду військової службової особи, яка відповідає за мобілізацію в регіоні, за межі країни під час дії воєнного стану", — зауважили в Офісі генпрокурора.

Зазначається, що наразі у кримінальному провадженні допитано понад 30 свідків, проведено 11 обшуків, 17 оглядів та тимчасових доступів, направлено понад 100 запитів до органів державної влади, підприємств, установ та організацій, проведено три податкових перевірки господарської діяльності членів родини посадовця.

Скандал із військкомом Євгеном Борисовим

Нещодавно журналісти оприлюднили розслідування, в якому вказувалося, що Євген Борисов придбав наприкінці 2022 року на іспанському курорті Марбелья віллу вартістю майже чотири мільйони євро. Як стверджується, нерухоме майно він зареєстрував не на себе, а на свою матір-пенсіонерку.

Крім того, за даними журналістів, дружина Борисова стала власницею офісного приміщення на головній вулиці Марбельї. Також розслідувачі помітили в Іспанії біля маєтку одеського військкома електричний автомобіль Mercedes В класу 2022 року. Вартість такої автівки стартує від 100 тисяч доларів. Зареєстроване авто, як і вілла, на матір Борисова. Сам Борисов заявляв, що не знає, чи володіє його родина нерухомістю в Іспанії, попри те, що відповідні дані є в реєстрах.

Вперше інформація про статки сім’ї Борисова з’явилася у мережі ще у квітні. Тоді його усунули від виконання обов’язків, а Командування розпочало перевірку. На початку травня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем Борисовим під час проведення мобілізаційних заходів. За оперативними даними, він за винагороду наказував підлеглим не призивати тих чи інших осіб.

Після того, як вийшло розслідування журналістів 22 червня в ОК "Південь" повідомили, що Борисов вже повернувся до роботи, а раніше виїжджав за кордон на законних підставах. 

28 червня Євгена Борисова звільнили із посади. Наразі його роботу виконує штатний заступник.

Нагадаємо, після оприлюдненого розслідування Верховна Рада має намір провести перевірку усіх військкоматів. Про таку ініціативу оголосив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.06.2023 13:56