Фото: Telegram Максима Козицького

Одна з наймасованіших атак з початку війни: що відомо про нічний обстріл та його наслідки

Вночі 15 серпня армія країни-агресорки завдала чергового масованого ракетного удару по території України. Вибухи лунали у багатьох регіонах.

Зокрема, про небезпеку цієї ночі військові попереджали ще 14 серпня ввечері. Тоді в акваторію Чорного моря було виведено російський фрегат "Адмірал Макаров", а в небо окупанти підняли стратегічну авіацію. Вже вночі у вівторок у Повітряних силах заявляли, зокрема, про пуски ворогом крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС із району Каспійського моря.

Повітряна тривога почала ширитися областями України близько 03:30 години. Протягом ночі вибухи лунали у Дніпрі, Запоріжжі, Хмельницькому, Луцьку, Слов'янську і в Краматорську. "Прильоти" зафіксовано у Дніпрі, Луцьку та Львові. Після 05:30 у регіонах почалися відбої тривог.

Львів

У Львові зафіксовано влучання у житлові будинки. Міський голова Андрій Садовий зауважив, що багато ворожих ракет протиповітряній обороні вдалося збити, проте у місті все ж є "прильоти" — там спахнули пожежі. 

"Є влучання в житлові будинки. На верхніх поверхах — пожежа. Евакуюємо людей. Всі служби на місці", — повідомив Садовий.

Також одному з гіпермаркетів міста через падіння уламків ракети стався обвал стелі. Водночас очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що уламки ракет впали на багатоквартирні житлові будинки на вулицях Патона та Каховській. 

"Було загоряння. Є руйнування. Людей евакуювали. Є постраждалі. Їм надають всю необхідну медичну допомогу. Інформації про загиблих наразі не надходило", — повідомив він.

Козицький уточнив, що постраждалі є і в області. Зокрема, у Ставчанах пошкоджено 10 будинків. Станом на цю годину відомо про людей, які зазнали легких травм.

"Пошкоджені будинки також у Суховолі. Постраждалих на цю мить немає", — зауважив Козицький.

Луцьк

У Луцьку Волинської області влучання прийшлося на одне із підприємств промисловості в обласному центрі. Голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко повідомив, що внаслідок атаки загинули троє людей.

"На жаль, внаслідок влучання маємо жертви. Станом на зараз загинуло троє осіб. Ще кілька постраждалих перебувають у лікарні", — йдеться у повідомленні.

У якому стані перебувають постраждалі, наразі невідомо.

Черкащина

Голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив, що рашисти влучили ракетами по території приватної промислового підприємства та по медзакладу у місті Сміла

За його словами, жертв та постраждалих внаслідок атаки немає. Проте під час ракетного удару пошкоджено мережі водо- і теплопостачання. Частина міста залишилася без води. 

"На місці працюють правоохоронні та комунальні служби", — наголосив Табурець.

Дніпро

У Дніпрі через обстріли рашистів руйнувань зазнав спортивний об'єкт, в якому займались діти. За словами голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергія Лисака, це був дуже важливий спортивний об'єкт для міста.

"Важливий спортивний об'єкт для Дніпра. Тут приймали всеукраїнські змагання. Займалися діти. Сьогодні, окрім підприємства, російські ракети понівечили і його. Там вилетіли вікна, побитий фасад та внутрішня стіна", — розповів він.

За словами Лисака, пожежу, яка виникла внаслідок прильоту на підприємство, вже погасили.

Хмельниччина

Під час масштабної повітряної тривоги 15 серпня у Хмельницькій області пролунали вибухи. У регіоні працювала протиповітряна оборона. Попередньо, руйнувань та постраждалих внаслідок атаки немає.

Прикарпаття

На Прикарпатті уламки російської ракети на приватне подвір’я. 

"Сьогодні вдосвіта західні області України зазнали масованого обстрілу. Звуки вибухів було чутно і на Прикарпатті. Працювала наша ППО. Уламки ракети потрапили на приватне подвір’я", — написала очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

За її словами, пошкоджено господарські будівлі та житловий будинок. Постраждалих немає.

Запоріжжя

Заступник керівника Офісу президента України Олексій Кулеба повідомив, що в одному з сіл Запорізького району ракета влучила у стадіон гімназії, внаслідок чого є значні руйнування.

"Пошкоджено будівлю навчального закладу, житлові будинки, будівлю дитсадка", — зауважив Кулеба.

Краматорськ

У Краматорську Донецької області зафіксовано влучання у продуктовий склад. 

"Загинула людина, ще одна — отримала поранення", — наголосив Кулеба.

Водночас, за даними Офісу генерального прокурора, окупанти атакували Краматорськ з зенітно-ракетного комплексу С-300.

"Внаслідок обстрілу під завалами опинились двоє вантажників, тіло одного з них деблокували рятувальник. Стан іншого чоловіка наразі невідомий. Крім того, зазнала тілесних ушкоджень 38-річна комірник підприємства. Її з легкими тілесними ушкодженнями доставлено до лікарні", — йдеться у повідомленні.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, у ніч на понеділок, 14 серпня, російські загарбники також здійснили масований обстріл України. Так, ворог атакував житлові квартали Херсона, внаслідок чого поранення отримає троє осіб; Одесу, де уламки ракет і дронів пошкодили гуртожиток у центрі, а також вщент знищили супермаркет. Постраждали троє людей — це співробітники супермаркету. Крім цього, у місті пошкоджено понад 200 будинків.

Була під обстрілом й Запорізька область. Росіяни використали ракети С-300. Влучили по приватних будинках у передмісті обласного центру. Внаслідок обстрілу у селі Степне загинули дві людини, ще одну жінку у важкому стані доставили до лікарні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.08.2023 09:38