Дмитро Лубінець. Джерело: Facebook

Офіс омбудсмена перевірив 100% військово-лікарських комісій: які порушення виявили

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомили, що перевірили 100% військово-лікарських комісій. Моніторинг військово-лікарських комісій розпочався ще 2022 року, тривав він і 2023-го. У серпні зафіксовано позитивні зрушення порівняно з минулим роком, однак виявили й недостатній організаційний рівень проведення комісій, значні порушення прав під час її проходження, які впливають на морально-психологічний стан як військовослужбовців, так і військовозобов’язаних.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"До нашої інституції регулярно зверталися заявники, які зазначали про понад десяток обурливих порушень прав, пов’язаних із роботою військово-лікарських комісій. Від початку 2023 року вже надійшло 1 093 звернення", — зазначив він.

Лубінець додав, що роботу з моніторингу діяльності ВЛК організували у двох напрямках:

  • ВЛК територіальних центрів комплектування;
  • госпітальні гарнізонні ВЛК і ВЛК цивільних лікувальних закладів.

Працівники Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини здійснили 833 виїзні та безвиїзні (документальні) моніторинги, охопивши всі області, в тому числі – прифронтові. Зокрема, промоніторили роботи 445 ВЛК ТЦК, 388 госпітальних, гарнізонних ВЛК, комісій у цивільних лікувальних закладів.

"Тож опісля здійснених візитів та опрацьованих звернень, виявили та підтвердили низку проблем, що стосуються дотримання прав людини", — зауважив Лубінець.

Він оприлюднив окремі з них:

  • відсутність єдиного реєстру військовозобов’язаних із відповідним наповненням щодо історії хвороби,
  • формальність у проходженні ВЛК ("Скарги є? Немає? Придатний!"),
  • корупційна складова,
  • недотримання електронної черги,
  • невиконання вимоги Постанови Кабінету міністрів України від 18.04.2023 №343 щодо долучення до здійснення медоглядів цивільних закладів охорони здоров’я й інше.

"Наш Офіс стане ініціатором створення робочої групи за участі всіх відповідальних державних відомств, аби закласти фундамент для розробки чи врегулювання чинних нормативно-правових актів, що стосуються проходження ВЛК, до викликів сьогодення", — наголосив Лубінець.

Він також пообіцяв вказати на необхідність ухвалення рішень щодо порядку використання електронної системи охорони здоров’я у роботі з військовослужбовцем, який проходить ВЛК; перегляду тарифу на оплату медогляду комісією ВЛК; здійснення навчання чи проходження тренінгів цивільних фахівців, які залучені до роботи ВЛК; приведення приміщень ВЛК до належного рівня з урахуванням фактори безбар'єрності та доступності.

"А також продовжимо реагувати на звернення громадян і працюватимемо над тим, аби права військовослужбовців не порушували!" — підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, що Державне бюро розслідувань вивчає 260 кримінальних проваджень за фактами порушень у військкоматах і військово-лікарських комісіях. У багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.10.2023 10:19