Фото ілюстративне. Джерело: izbirkom.org.ua

Окупанти на Херсонщині навмисно псують українські паспорти

Російські загарбники роблять усе можливе, аби пришвидшити темпи паспортизації на тимчасово окупованих територіях. Саме тому вони умисно пошкоджують українські паспорти, аби примусити громадян брати документи РФ.

За інформацією від нашого підпілля, таке неофіційне розпорядження було видано окупаційною адміністрацією росіян на тимчасово окупованих територіях Херсонської області, повідомляє Центр національного спротиву. Наразі московське керівництво окупантів тисне на гауляйтерів та колаборантів на ТОТ, аби ті пришвидшували темпи насильницької паспортизації.

На сьогодні спостерігається зміна підходу до даного процесу з боку окупаційних адміністрацій на більш агресивну модель. Зокрема, окупанти надають російському паспорту статус документа для виживання та вирішення найменших соціально-побутових потреб. Наприклад від виїзду за межі міст, до медичних послуг, що фактично ставить місцеве населення в обставини непереборної сили.

"Центр національного спротиву закликає місцеве населення бути обережним та не давати окупантам можливості вас затримувати. На сайті ви можете ознайомитися з інструкцією, як спілкуватися з окупантами під час перевірки", — зазначили фахівці.

Чому окупанти намагаються пришвидшити паспортизацію на ТОТ

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук пояснювала, що росіяни прагнуть якомога швидше паспортизувати населення на тимчасово окупованих територіях, аби не дати нашим громадянам можливості виїхати звідти. До того ж у Росії "горять" терміни, адже на вересень цього року окупанти запланували так звані місцеві вибори.

"Ми знаємо, для чого вони це роблять. Окупанти визначили для себе 10 вересня 2023 року як дату проведення так званих місцевих виборів на ТОТ. Їм дуже потрібно до цієї дати паспортизувати якомога більше людей. Тому мій заклик залишається незмінним — не брати російські паспорти та не йти на співпрацю з ворогом. Дочекатися нас, ми обов’язково повернемося", — сказала чиновниця.

Нагадаємо, нещодавно виникла дискусія щодо того, чи брати українцям в окупації російські паспорти. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українці на тимчасово окупованих територіях задля збереження власного життя можуть брати російський паспорт. Верещук не погодилася із таким твердженням. Вона закликала українців в окупації не брати російських паспортів та не співпрацювати з рашистами. Також, за можливості, потрібно намагатися виїхати до України.

В Офісі президента, реагуючи на заяви посадовців, заявили, що у цих заявах немає дисонансу. Там пояснили наступне: "Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, — беріть".

Водночас там запевнили, що кожен із тих, хто активно сприяв окупантам, обіймав посади в окупаційних адміністраціях, допомагав в організації "референдумів" і під камери брав російські паспорти, відповідатиме перед законом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2023 01:19