Фото ілюстративне. Джерело: Нацполіція

Окупанти влаштували катівню в школі на Херсонщині, — Генштаб

На тимчасово окупованих територіях України фіксуються випадки насильницького викрадення проукраїнськи налаштованого населення. Також окупанти облаштовують нові катівні для утримання українців. 

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил.

Зокрема, одну з таких катівень російські терористи облаштували на території загальноосвітньої школи у селищі Великі Копані Херсонської області. У спортзалі школи підрозділи ФСБ РФ проводять допити. Затриманих осіб окупанти тримають у жорстких, нелюдських умовах, застосовують до них тортури. 

Російські обстріли

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно удару по Київщині, застосувавши шість аеробалістичних ракет Х-47 "Кинджал" та шість крилатих ракет "Калібр". Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ Збройних сил усі 12 ракет було знищено. Крім того, протягом доби противник завдав 24 авіаційних ударів, здійснив близько 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Окрім руйнування інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ситуація на фронті

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — протягом доби відбулось 21 бойове зіткнення.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Степового та Авдіївки. 

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. 

Удари ЗСУ

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено три розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, три райони зосередження особового складу противника та чотири артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, дві станції радіоелектронної боротьби та ще два важливих об’єкти противника.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй після низки зафіксованих воєнних злочинів РФ запідозрила росіян у застосуванні проти українців катувань. Там підозрюють, що це може бути "схвалено державою".

Правозахисники представили дослідження про тортури і жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях в окупації. Росіяни найчастіше катують електричним струмом колишніх військових, активістів, підприємців та представників місцевої влади.

Після деокупації в Київській області правоохоронці виявили 1376 тіл загиблих та 15 місць масового поховання людей. Мирних жителів жорстоко катували, а згодом вбивали російські військові. Українців перед смертю душили автомобільним тросом, били током, просто били. Були окремі кати, які за допомогою дерев'яних палиць ламали людям суглоби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2023 19:47