Віктор Орбан. Джерело: PBS

Орбан закликає Євросоюз не розпочинати переговори з Україною

Європейський Союз не повинен розпочинати переговори про членство з Україною. Для Угорщини це "чітка позиція".

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Його слова передає Reuters.

Він зазначив, що суперечка з Брюсселем щодо мільярдів євро коштів Євросоюзу, які зупинили для Угорщини через питання верховенства права, не може бути жодним чином пов’язана з підтримкою Будапештом переговорів про вступ України до ЄС.

"Переговори про членство не повинні розпочинатися, це чітка позиція Угорщини. Я хотів би чітко зазначити, що відмова Угорщини від початку переговорів з Україною про членство в ЄС не є предметом бізнес-угоди... Це не може бути пов’язане з питанням коштів, які Угорщина має право отримати", — сказав Орбан.

Він також додав, що Брюссель "винен Угорщині гроші". І рано чи пізно "доведеться їх віддати".

У середині грудня лідери країн Європейського Союзу повинні ухвалити рішення про те, чи приймати рекомендацію Єврокомісії розпочати переговори про членство України в ЄС, щойно вона виконає остаточні умови. Будь-яке таке рішення вимагає одностайності 27 членів блоку, головною потенційною перешкодою є Угорщина.

Нагадаємо, 9 листопада стало відомо, що в Угорщині пропонують Києву так зване "привілейоване партнерство". Зокрема, очільник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергелі Гуляш заявив, що його країна солідарна з Україною, якій вона теж надає значну фінансову та гуманітарну підтримку. Проте він наголосив, що це не змінює того факту, що Київ нібито не виконав умов, необхідних для початку переговорів про вступ у ЄС, і не наблизився до них останнім часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.11.2023 11:13