Палата представників США визнала геноцид вірмен

30 ЖОВТНЯ 2019 08:35

Палата представників США визнала геноцид вірмен в Османській імперії. У резолюції підкреслюється важливість шанування пам'яті жертв різанини 1915 і йдеться про необхідність доносити до американців більше інформації про геноцид. За минулі десятиліття, як зазначає Euro News, це перша така резолюція, яка дійшла до голосування всієї палати.

Початком геноциду вірмен називають 24 квітня 1915 - в цей день почалися масові арешти і вбивства представників вірменської еліти в Константинополі.

Наступні місяці були відзначені різаниною в Західній Вірменії та інших регіонах, яку завершила масова депортація в червні 1915. За оцінками істориків, в період з 1915 по 1923 було вбито понад 1,5 млн вірмен.

Туреччина виступає категорично проти визнання цих подій геноцидом і наполягає, що мова йде про масові вбивства, жертвами яких були представники різних етнічних груп. Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу назвав резолюцію Палати представників «нікчемною і порожньою» помстою за військову операцію Анкари на півночі Сирії в умовах охолодження відносин з Вашингтоном.

Світ, 30.10.2019 08:35