Фото: НОК

Паралімпіада-2024: скільки мільйонів доларів заробили українські спортсмени і хто отримає найбільше

Паралімпійська збірна України закінчила виступи на Іграх-2024, які пройшли у Парижі. Зокрема, наші спортсмени посіли сьоме місце у загальному медальному заліку та заробили понад вісім мільйонів доларів призових.

Як повідомляє "Суспільне спорт", останню медаль здобув Антон Крюков — "срібло" у фіналі змагань з паверліфтингу. Ця нагорода стала 82-ю для України на цьогорічній Паралімпіаді.

За виграні нагороди українським спортсменам були передбачені призові виплати. Вони виділяються з державного бюджету у Міністерства молоді та спорту як преміальні за здобутки на Іграх у Парижі. Зокрема, як і для українських спортсменів, які виступали на Олімпійських іграх, розмір призових для паралімпійців був ідентичним. Так, за "золото" спортсмени отримають 125 тисяч доларів. За "срібло" та "бронзу" паралімпійці мають отримати 80 та 55 тисяч доларів відповідно. 

Водночас лідером за сумою призових за підсумками Паралімпіади у Парижі серед українців став плавець Андрій Трусов. Спортсмени виграв два "золота" та три "срібла", за що він отримає призові у розмірі 490 тисяч доларів. Найбільше нагород на Паралімпіаді виграли плавці, втім, до топ-10 також увійшли фехтувальниця Олена Федота-Ісаєва та бігун Ігор Цвєтов.

Найбільші призові отримають такі спортсмени:

  1. Андрій Трусов (плавання): 490 тисяч доларів
  2. Анна Стеценко (плавання): 340 тисяч
  3. Денис Остапченко (плавання): 340 тисяч
  4. Ярослав Денисенко (плавання): 305 тисяч
  5.  Данило Чуфаров (плавання): 270 тисяч
  6.  Ігор Цвєтов (легка атлетика): 250 тисяч
  7. Олександр Комаров (плавання): 235 тисяч
  8.  Ірина Пойда (плавання): 215 тисяч
  9. Олена Федота-Ісаєва (фехтування): 190 тисяч
  10. Олексій Вірченко (плавання): 180 тисяч та Марина Піддубна (плавання): 180 тисяч.

Зокрема, найбільші призові здобули плавці (3,7 мільйона доларів) та легкоатлети (1,7 мільйона доларів), а представники такого виду спорту, як Бочча виграли найменші призові — 55 тисяч доларів. Таким чином українським паралімпійцям за підсумками виступів на Іграх у Парижі виплатять вісім мільйонів 95 тисяч доларів, що у перерахунку на гривні становить понад 332 мільйони.

Нагадаємо, раніше українська спортсменка Марія Помазан захистила свій титул паралімпійської чемпіонки в штовханні ядра серед жінок. Вона виграла "золото" на Паралімпійських іграх-2024 у Парижі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 09.09.2024 14:42