Фото: PACE

ПАРЄ ухвалила важливу резолюцію щодо українських цивільних та військових полонених

Парламентська асамблея Ради Європи 2 жовтня на осінній сесії у Страсбурзі вперше ухвалила резолюцію, яка стосується українських цивільних та військових полонених.

Про це повідомляє "Укрінформ".

За даними видання, документ має назву "Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні внаслідок агресивної війни Російської Федерації проти України". Його одностайно підтримали всі 74 депутати, які на момент голосування перебували у залі.

У резолюції ПАРЄ закликає Раду Європи забезпечити пріоритетність цієї теми в міжнародному політичному порядку денному всіх держав-членів. До того ж в Асамблеї наголошують на необхідності тиску на країну-агресорку щодо належного поводження з полоненими, відповідно до міжнародного гуманітарного права, а також на якнайшвидшому звільненні, соціально-медичній реабілітації полонених та притягненню до відповідальності Російської Федерації за воєнні злочини.

"Асамблея заохочує до створення більш постійного механізму для обміну або звільнення українських військовополонених і цивільних осіб, які перебувають в Російській Федерації або на тимчасово окупованих територіях України, за активної участі Міжнародного комітету червоного хреста та інших відповідних зацікавлених сторін", — йдеться в тексті. 

Крім того, ПАРЄ підтримує ідею обміну "всіх на всіх" між Україною та РФ.

У резолюції також нагадується, що "держави-партнери, включно з державами-членами Ради Європи, можуть запроваджувати пакети міжнародних цільових санкцій проти російських посадових осіб, відповідальних за незаконне позбавлення волі українських цивільних осіб". 

Водночас окремим пунктом в резолюції наголошується і на незаконному утриманні Росією українських журналістів, а також ув’язнених кримських татар.

"Асамблея підкреслює, що ситуація в тимчасово окупованому Криму залишається особливо складною, і закликає своїх членів залучати свої уряди, громадянське суспільство та медіа-мережі для підвищення обізнаності про важке становище українських журналістів", — йдеться в резолюції.

До того ж, згідно з даними ПАРЄ, станом на вересень 2024 року загалом 65 956 українських військовослужбовців та цивільних осіб зареєстровані як зниклі безвісти або захоплені в полон РФ. Лише 3 672 особи були повернуті з російського полону з початку повномасштабного вторгнення, серед них третина вважалася в Україні зниклими безвісти, оскільки Росія, всупереч міжнародним зобов'язанням, не надавала інформації про них. 

Нагадаємо, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини, російські загарбники на всіх етапах полону систематично жорстоко катують українських військових. Зокрема, ворог застосовує до воїнів Збройних сил України сексуальне насильство та ураження електричним струмом.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.10.2024 20:15