Фото: vsn.ua

Зґвалтування, побиття, ураження струмом: росіяни регулярно катують українців на всіх етапах полону

Російські загарбники на всіх етапах полону систематично жорстоко катують українських військових. Зокрема, ворог застосовує до воїнів Збройних сил України сексуальне насильство та ураження електричним струмом.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

Зокрема, члени місії провели конфіденційні інтерв'ю зі 169 українськими військовополоненими та п’ятьма медичними співробітниками. Зокрема, українські військовополонені розповіли про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

"Катування та інші форми жорстокого поводження були поширені під час допитів та на всіх етапах полону, зокрема під час процедур прийому, щоденних процедур інтернування, а також внаслідок жахливих умов інтернування. Цілі групи українських військовополонених регулярно піддавалися цим зловживанням у різних місцях утримання в багатьох регіонах на окупованій території України та РФ, демонструючи схожі моделі жорстокості", — йдеться у звіті.

У ООН наголосили, що у багатьох із задокументованих випадків тортур або жорстокого поводження брали участь працівники різних державних установ. До того ж, як наголосили члени місії у звіті, російські посадовці публічно закликають окупантів до жорстокого поводження та страт українських військовополонених.

"Українські військовополонені розповідали, що в кількох випадках, коли сторонні посадові особи відвідували місця утримання, тортури та жорстоке поводження тимчасово припинялися, а умови покращувалися, що свідчить про те, що посадові особи, відповідальні за заклади, могли припинити тортури та жорстоке поводження, коли це було необхідно", — зауважується у звіті.

Натомість експерти ООН і досі не можуть потрапити до місць утримання полонених у РФ та на окупованих територіях. Водночас Україна такий доступ надає. Відтак, фахівці організації змогли опитати 205 російських військових в українських таборах. Так, 104 з них також поскаржились на катування. Проте у звіті наголошується, що майже в усіх випадках йшлося про побиття на початкових етапах полону або під час транзиту до офіційних таборів, де умови утримання "загалом відповідали міжнародним стандартам".

Нагадаємо, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець 17 вересня заявив, що війська країни-агресорки, ймовірно, стратили мечем беззбройного українського військовополоненого. Омбудсмен направив листи до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації об'єднаних націй, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини з боку Росії.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 19:50