Фото: Pixabay

Пенсіонери мають 10 днів: про що треба попереджати ПФУ щоб не залишитись без виплат

В Україні усі пенсіонери мають надавати необхідну інформацію до Пенсійного фонду України (ПФУ). Йдеться про зміну прізвища, адреси проживання, працевлаштування тощо. Це потрібно зробити протягом 10 днів.

Про це повідомили на офіційному сайті ПФУ.

"Зміна місця проживання та паспортних даних — обставини, про які пенсіонер протягом 10 днів зобов’язаний повідомити органи Пенсійного фонду. Це передбачено порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України та статтею 16 закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", — наголошують в ПФУ.

Зокрема, пенсіонери у десятиденний термін зобов’язані повідомляти органи ПФУ про:

  • отримання нового зразка паспорта громадянина України – ID-картки;
  • отримання нового паспорта у разі викрадення або втрати старого;
  • зміну прізвища;
  • зміну ідентифікаційного коду;
  • зміну адреси проживання;
  • працевлаштування;
  • звільнення з роботи.

У ПФУ пояснили, що інформація щодо прізвища та ідентифікаційного коду необхідна для коректного заповнення документів. Інформація щодо адреси проживання важлива, оскільки електронна пенсійна справа має зберігатися за місцем проживання пенсіонера. А від інформації щодо працевлаштування та звільнення з роботи залежить розмір пенсійної виплати.

Про відповідні зміни можна поінформувати ПФУ, звернувшись до найближчого сервісного центру. Також відповідну заяву можна подати через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Нагадаємо, в Україні деякі пенсіонери мають право на виплати у розмірі до 15 347 гривень. Йдеться про учасників бойових дій, які мають інвалідність, отриману внаслідок війни.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.07.2024 19:58