Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Є лише 10 днів: за що пенсіонерів можуть зобов'язати повернути частину виплат

Українські пенсіонери у разі свого працевлаштування чи звільнення мають інформувати Пенсійний фонд України. Про цей факт громадянин потрібно повідомити впродовж 10 днів.

Як повідомляє прес-служба ПФУ, у випадку відсутності такого повідомлення, може бути виплачено зайву суму, яку потім зобов'яжуть повернути до бюджету.

Така вимога міститься у ч.2 ст.16 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". У Пенсійному фонді наголосили, що неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування чи реєстрацію підприємницької діяльності призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають обов’язковому поверненню.

"Після повідомлення про звільнення з роботи пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для осіб, які не працюють. Приміром, непрацевлаштованим пенсіонерам проводиться перерахунок пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму", — додали у прес-службі ПФУ.

Так, інформацію про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органам Пенсійного фонду виключно шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості. Йдеться про наказ або розпорядження про прийняття чи звільнення з роботи, трудову книжку із записом про працевлаштування або звільнення.

Заяву можна подати в режимі онлайн — через веб-портал електронних послуг ПФУ або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг через "Дію" з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Нагадаємо, раніше ми писали, що деякі пенсіонери мають кожні півроку проходити ідентифікацію. Зокрема, це стосується внутрішньо переміщених осіб, які отримують виплати в "Ощадбанку".

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 03:29