Фото: Міноборони США

Пентагон повідомив про випадки викрадення західної зброї в Україні: що відомо

В Україні були випадки викрадення озброєння, яке надали країни Заходу. Це сталось у перші місяці повномасштабної війни.

Про це повідомляє CNN з посиланням на звіт генерального інспектора Пентагона.

Зазначається, що у період з лютого по вересень 2022 року представники Пентагона не мали змоги відвідувати місця, де використовувалося або зберігалося надане Україні озброєння. Це значно ускладнювало здатність здійснювати моніторинг. Вже наприкінці жовтня США відновили виїзні інспекції українських складів зброї, щоб відстежувати, куди йде надана союзниками військова допомога.

У звіті наголошується, що через складність відстежувати надану зброю європейське командування США намагалося пом’якшити цю проблему. Українці сумлінно надавали розписки партнерам щодо використання зброї.

Управління оборонного співробітництва з Києвом, йдеться у звіті, також зверталося до українського уряду з проханням надати звіти про витрати, втрати та пошкодження обладнання, наданого США. Уряд України, зі свого боку, "доклав зусиль для запобігання незаконному розповсюдженню оборонних матеріалів, наданих США".

Викрадення зброї

Повідомляється, що злочинним організаціям все ж вдалося викрасти певну зброю та обладнання, які США і союзники надали Україні.  У документі розповідається, що наприкінці червня 2022 року організована злочинна група під керівництвом неназваного російського чиновника приєдналася до добровольчого батальйону за підробленими документами та викрала зброю — гранатомет і кулемет, а також понад тисячу набоїв. Втім, українська розвідка розкрила змову.

Також у червні минулого року українські спецслужби розкрили змову торговців, які намагалися продати зброю і боєприпаси, викрадені з передової на півдні України. Крім того, було викрито змову українських злочинців, які видавали себе за працівників гуманітарних організацій, які викрали бронежилети на суму $17 тисяч, йдеться у доповіді.

За інформацією джерела, у серпні 2022 року українські спецслужби викрили групу бійців добровольчого батальйону, які викрали 60 гвинтівок та майже тисячу набоїв. Зброю вони зберігали на складі, аби, ймовірно, продати на "чорному ринку". При цьому у звіті не уточнюється, чи була ця зброя надана Україні партнерами.

У звіті Пентагона наголошується, що ракети та гелікоптери легше відстежувати за допомогою розвідувальних механізмів, однак менші предмети, наприклад, прилади нічного бачення, контролювати було важче.

Нагадаємо, Сполучені Штати готують для України додаткові пакети військової допомоги. Там також акцентують на довгостроковій підтримці.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Сполученим Штатам Америки простіше надавати Україні допомогу у вигляді зброї, а не грошей. Проте фінансова допомога від США у формі грантів не збільшує борги України, а також сприяє стабілізації фінансової системи в умовах воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2023 10:46