Фото: Pixabay

Командирів львівського "Беркуту" судитимуть за вбивства мітингувальників під час Революції Гідності

Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування справи щодо колишнього командира Львівського батальйону міліції особливого призначення "Беркут" та помічника начальника штабу цього підрозділу. Підозрюваних затримали майже рік тому: їм інкримінують організацію вбивств учасників Революції Гідності.

Як повідомляє прес-служба ДБР, слідством встановлено, що 18 лютого 2014 року підозрювані безпосередньо сприяли вбивству трьох активістів та причетні до нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості понад 100 учасникам акції протесту, зокрема 10 людей поранили з вогнепальної зброї.

Також слідчі встановили, що командир львівського "Беркуту" діяв за вказівками керівництва Київської міліції та віддав наказ своїм підлеглим отримати патрони зі свинцевою картеччю, спорядити їх до помпових рушниць і вести невибіркову стрільбу по активістах допоки ця картеч не закінчиться.

Для ускладнення роботи слідчих та проведення необхідних балістичних експертиз помічник начальника штабу, за вказівкою командира батальйону, привласнив та приховав знаряддя вчинення злочину — вогнепальну зброю. Попри це, навіть через дев'ять років правосуддю вдалось наздогнати командира та затримати.

У ДБР вказують, що командир батальйону, окрім українського, має ще й російське громадянство, тому очевидно, що він як громадянин країни-агресорки діяв в її інтересах, обравши найкривавіший спосіб розправи з активістами за їх громадянську проукраїнську позицію. Натепер підозрюваного позбавили українського громадянства, а задля компенсації завданих злочином збитків було арештовано його майно та майно помічника начальника штабу.

"Беркутівців" обвинувачують за низкою статей кримінального кодексу, зокрема й за 115 (умисне вбивство) та 258 статтею (теракт) ККУ.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань передало до суду справу щодо колишнього заступника командира полку — начальника штабу Полку міліції особливого призначення "Беркут" ГУ МВС України в Автономній Республіці Крим. Його обвинувачують в організації застосування сили проти активістів Майдану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.04.2024 01:24