Фото: Facebook президента Чехії

Перемовини про мир в Україні: президент Чехії радить долучити до процесу дві країни

Президент Чехії Петр Павел переконаний, що без Росії та Китаю за столом переговорів неможливо досягти будь-яких мирних переговорів щодо війни в Україні.

За його словами, Китай має взяти на себе більше відповідальності за мирний устрій світу на основі правил, а не на основі того, хто має більшу армію чи економічну міць.

Як зазначає джерело, Павел вже говорив про те, що очікує певного зрушення у конфлікті наприкінці цього року, можливо, на початку наступного. За його словами, розвиток визначатиметься тим, що цього року відбудеться велика кількість важливих виборів у важливих країнах, першими з яких стануть президентські вибори у США. Ще однією річчю, яку він вважає, є втома від війни, яка відбивається на обох країнах, що воюють.

У середині липня президент України Володимир Зеленський розповів про плани проведення ще одного мирного саміту та вперше заявив, що на зустрічі мають бути присутні й російські офіційні особи. "Якщо це можливо, побачимо, що принесуть найближчі місяці. Але це необхідно і бажано у будь-якому разі", — сказав Павел.

Однак, на його думку, переговори не мали б сенсу, якби Росія підійшла до них так, як вона робила досі, коли, по суті, пред'являла умови капітуляції. "Але без Росії та Китаю за столом переговорів справді не буде жодних мирних переговорів", — зазначив чеський лідер.

На думку президента Чехії, Китай має виконувати ту роль, яку він хотів би грати. "Це означає, що він стане важливим глобальним гравцем, яким він, безперечно, є в економіці, у фінансах, але, можливо, він більше не бере участі в політиці сприяння миру", — додав він. Якщо Китай цього не зробить, Росія не відчує внутрішньої потреби діяти, вважає він. "Навпаки, він намагатиметься отримати для себе вигоду. Або на полі бою, або у сфері міжнародної політики", — зазначив Петр Павел.

Лідери країн на нещодавньому саміті НАТО у Вашингтоні вперше звинуватили Китай у постачанні військової техніки Росії. Пекін відкинув критику. Однак Павел не вважає позицію Альянсу ескалацією відносин між НАТО та Китаєм. 

"Те, що там було почуте, є лише відображенням реальної ситуації. Китай вступив у стратегічне партнерство з Росією, є важливим постачальником технологій, особливо подвійного призначення, і забирає в Росії значну частину мінеральних ресурсів", — каже він.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що українська влада спробує закінчити гарячу фазу війни з Російською Федерацією до кінця 2024 року. План її завершення буде готовий у відповідні терміни.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни проаналізували, що російський диктатор Володимир Путін наразі не зацікавлений у мирних переговорах з Україною, які будуть базуватися на міжнародному праві, а не на умовах Кремля. Як зазначили фахівці, кремлівський диктатор і надалі вимагає повної капітуляції України для припинення війни.

Своєю чергою у Кремлі не виключають ймовірність переговорів з Києвом щодо припинення війни. Водночас окупанти висовують Україні певні умови для початку цього процесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.07.2024 14:32