Фото: ілюстративне. Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Переправлення українських військовополонених з РФ до Угорщини: бійці розповіли, як відбувався обмін

Минулого року Росія передала Угорщині 11 українських військовополонених родом із Закарпаття. Двоє з них вперше розповіли, як відбувалася передача бійців Збройних сил України Угорщині та які умови висувалися бійцям.

Про це повідомляє DW.

Зокрема, українські військовослужбовці зазначили, що перед тим, як потрапити до Угорщини вони пройшли допит Федеральної служби безпеки Росії у Москві. У ході допиту росіяни повідомили українським воїнам, що їх звільнять, але відвезуть не на Батьківщину, а в Угорщину.

"Угорщина сказала Росії, що наші бабці могли бути угорками, тож вони забирають своїх людей", — пригадує один із військових.

Водночас, за словами українських військовополонених, з 11 бійців етнічним угорцем був лише один із них.

"Але мені сказали: або ти говориш так, як треба — що ти угорець, або невідомо, чи тебе довезуть назад", — зауважив боєць.

Після допиту всіх 11 військовополонених вивезли літаком спершу до Стамбула, потім – до Будапешта. Вже в Угорщині українців поселили у готелі, але висунули умову — не гуляти містом, поки вони не отримають статус біженців. До того ж чоловікам дозволили зателефонувати родичам та запросити їх у гості.

Натомість українські воїни наголошують, що представники Угорщини висунули колишнім полоненим ще одну умову — не повертатись в Україну до закінчення війни, а інакше "таких звільнень більше не відбудеться". Проте п'ятеро українців все ж порушили умови Будапешту і повернулися додому. Зокрема, чоловіки звернувшись по допомогу до посольства України в Будапешті: воно допомогло з документами й надало дипломатичне авто для супроводу через кордон.

Проте, як зауважила колишня представниця уповноваженого з питань зниклих безвісти у Закарпатській області Власта Рейпаші, після того, як українців порушили так звані умови, наступної передачі військовополонених із Росії до Угорщини не відбулось.

Нагадаємо, 8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу полонених Збройних сил України. Це відбулось нібито на прохання угорської сторони. А 9 червня віце-прем’єр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив інформацію про передачу полонених з Росії до Угорщини. Йдеться про 11 бійців Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.03.2024 00:15