Фото: ТСН

Взимку рашисти стратили понад 30 українських військовополонених, — ООН

Протягом цієї зими російські окупанти стратили понад 30 українських військовополонених. Це значно більше, ніж за будь-який із попередніх періодів.

Про це повідомляється у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, оприлюдненому 26 березня.

У документі наголошується, що у період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року російськими загарбниками було страчено 32 українських військовополонених. 

За даними ООН, експерти організації провели інтерв'ю з 60 українськими військовими, звільненими з полону. Голова Місії Даніель Белль зауважила, що майже кожен український воїн розповідав про катування полонених рашистами. Зокрема, за словами українських бійців, окупанти для тортур застосовували побиття, електричний струм, змушували довго перебувати в незручному положенні, погрожували розстрілом або імітували його. До того ж більше ніж половина полонених пережила сексуальне насильство.

"Крім цього, ММПЛУ задокументувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів. ММПЛУ провела незалежну верифікацію трьох зі згаданих випадків", — йдеться у звіті.

У звіті також зазначається, що було проведено й інтерв'ю із 44 російськими військовополоненими, які давали "свідоцтва про тортури та жорстоке поводження в місцях їхнього тимчасового перебування після евакуації з поля бою". Проте росіяни запевнили, що уряд України докладає сил для забезпечення належних умов за міжнародними стандартами.

Нагадаємо, у вересні голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе розповідав, що російські окупанти настільки жорстоко катували українців, що деякі з їхніх жертв помирали. До того ж вони змушували людей слухати, коли ґвалтували сусідських жінок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2024 23:23