Фото: Вікіпедія

Перетин білоруського кордону військовим вертольотом: "Гаюн" розкрив деталі

У п'ятницю, 1 вересня, повітряний простір Білорусі справді було порушено. Водночас зарано говорити, що це був саме польський вертоліт.

Про це повідомила моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Зазначається, що відео, на якому видно, як вертоліт перетинає повітряний простір Білорусі, дійсно могли зняти на кордоні Білорусі та Польщі 1 вересня близько 16:00. Знімалося воно з білоруського боку з гірокоптера, що в цей час патрулював кордон. Ймовірно, його помітили випадково. Водночас на кадрах неможливо визначити його модель.

"Так, у Польщі справді є залишки радянських вертольотів Мі-24 і хоча більшість уже передана Україні, щонайменше один у серпні був перекинутий до Білостока для посилення польського кордону. Однак Мі-24 є і у ВПС РБ. За нашими даними ніяких перехоплювачів чи чогось подібного у повітря не піднімали", — йдеться у повідомленні.

Моніторингова група наразі виділила дві версії:

  • польський вертоліт дійсно залетів на територію Білорусі;
  • можливо кордон перетнув саме білоруський вертоліт. На користь цієї версії свідчать заяви Польщі й відсутність зльоту перехоплювачів з боку Білорусі, які мали б піднятися у повітря при незаконному перетині кордону бойовим гелікоптером.

Нагадаємо, у п'ятницю, 1 вересня, білоруські прикордонники заявили про порушення їхнього повітряного простору з боку Польщі. Інцидент трапився нібито за участю гелікоптера Мі-24. За даними білоруської сторони, що польський військовий вертоліт Мі-24 на гранично малій висоті перетнув державний кордон, залетів на глибину до 1200 метрів на територію Білорусі, а потім повернувся назад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.09.2023 17:34