Фото: Freepik

Переведення годинників: "Укрзалізниця" пояснила, що буде з квитками на потяги

26 березня о 03:00 за київським часом стрілки годинника в Україні переведуть на одну годину вперед. В "Укрзалізниці" пояснили нюанси з квитками на поїзди.

Про це повідомила прес-служба "Укрзалізниці".

Години відправлення та прибуття поїздів у квитках вказуватимуться вже з урахуванням переходу на літній час.

"Цієї неділі разом з усією країною переходимо на літній час: 26 березня о 03:00 за київським часом стрілки годинника переводимо на одну годину вперед. Час відправлення та прибуття поїздів у квитках 26 березня вказується вже з урахуванням переведення стрілок годинника, адже всі зміни внесли і погодили заздалегідь", — зазначили в "Укрзалізниці".

В Україні у ніч на 26 березня відбудеться перехід на літній час. Стрілки годинників переведуть на одну годину вперед. Це передбачено постановою Кабміну від 13 травня 1996 року. Переведення годинника в Україні відбувається двічі на рік: в останню неділю березня — на літній час, а кожної останньої неділі жовтня — на зимовий.

Чому ми переходимо на зимовий та літній часи

Україна ще за часів СРСР почала переводити стрілки годинника кожні півроку. Спочатку необхідність переведення годинників пояснювалася економією енергоресурсів на освітлення, оскільки світловий день стає довшим. Але зараз це твердження втратило актуальність. 

У 2021 році до Верховної Ради було внесено законопроект, яким пропонувалося скасувати ці переведення, але його направили на доопрацювання. Законопроект мали розглянути до 26 березня 2021 року, але Верховна Рада пішла на карантин через запровадження локдауну в Києві у зв'язку із пандемією коронавірусу. Позачергове засідання, яке раніше планувалося на 25 березня, так і не назначили.

Під час повномасштабної війни нардепи відтермінували питання, чи переводити годинник.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.03.2023 20:59