Фото: Defense Express

Перші українські пілоти вирушили навчатися на F-16 до Британії, — Шмигаль

Перші групи українських пілотів вже вирушили до Британії. Там вони навчатимуться управлінню західними винищувачами, зокрема на літаках F-16.

Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Глава уряду зустрівся із міністром закордонних справ Британії Джеймсом Клеверлі. Головними темами стали збройна підтримка, відновлення країни та вступ до НАТО.

"Дякував за непохитну підтримку. За лідерство у створенні коаліції винищувачів та за готовність вчити наших пілотів. Перші групи вже відправлені до Британії", — написав Шмигаль.

Він зазначив, що ЗСУ на полі бою перебудовуються на стандарти НАТО. Тому на саміті Альянсу, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня, наша країна має почути про майбутнє НАТО.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно. Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

Начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов заявляв, що, аби отримати перевагу над російськими окупантами у повітрі на конкретному напрямку, Збройним силам України потрібно принаймні три-чотири ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць. Це може допомогти змусити ворога відмовитись від тих ударів, які він завдає на певній ділянці, на певній смузі оборони.

Нагадаємо, список військових, які будуть брати участь у навчаннях на західних винищувачахвже сформовано. Українських пілотів поступово відправлятимуть на тренування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.06.2023 19:42