Фото: Pixabay

Вже є графік: дві країни готові почати навчання українських пілотів на F-16

Очільники урядів Нідерландів і Польщі заявили про намір своїх країн навчати українських пілотів на винищувачах F-16. Країни вже навіть склали графік тренувань.

Про це чиновники повідомили на саміті Європейської політичної спільноти у Молдові, пише CNN.

"Ми склали графік цих тренувань. Польща допоможе Україні підготувати пілотів винищувачів F-16", — сказав прем’єр Польщі Матеуш Моравецький.

Він додав, що Польща має "мало" систем Patriot, і закликав інші країни, які мають їх, поділитися ними з Україною "якнайшвидше".

Своєю чергою голова уряду Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна також розпочне навчання українських пілотів на літаках F-16 "якнайшвидше".

"Разом з Данією, Бельгією та Великою Британією Нідерланди якнайшвидше розпочнуть навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Це важливий крок для того, щоб Україна могла захистити себе. Ми сьогодні зібралися тут з лідерами країн, які входять до коаліції винищувачів для України. Я закликав інші присутні країни приєднатися до коаліції. Україна повинна виграти цю війну", — написав він у Twitter.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський 1 червня під час візиту до Молдови провів неформальну зустріч із лідерами європейських країн у межах коаліції винищувачів. Лідери обговорили практичні питання, пов’язані з початком тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та літаках інших типів. Сторони домовилися почати цей процес найближчим часом. Учасники зустрічі також торкнулися питань майбутнього постачання літаків і створення необхідної для них інфраструктури.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно.

Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

Нагадаємо, начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов заявляв, що, аби отримати перевагу над російськими окупантами у повітрі на конкретному напрямку, Збройним силам України потрібно принаймні три-чотири ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць. Це може допомогти змусити ворога відмовитись від тих ударів, які він завдає на певній ділянці, на певній смузі оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.06.2023 00:16