Фото: Олена Висоцька. Джерело – Мін'юст

Перші увʼязнені жінки долучилися до лав ЗСУ, — Мінʼюст

Семеро жінок, які відбували покарання у в'язниці, уклали контракт зі Збройними силами України. Вони виявили бажання проходити військову службу за контрактом в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомило Міністерство юстиції. 

За інформацією відомства, жінки успішно пройшли військово-лікарську комісію та отримали згоду командирів військових частин на проходження служби у конкретних підрозділах Сил оборони.

"Ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених осіб передбачає можливість потрапити до війська не тільки чоловікам, але й жінкам. Однак раніше засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватись до війська. Наразі маємо рішення щодо перших сімох засуджених, які вирішили укласти контракт із ЗСУ", — йдеться у заяві заступника міністра юстиції Олени Висоцької.

У Мін'юсті також зазначили, що з дня набрання чинності закону України, яким врегульовано порядок реалізації прав засуджених на їхню безпосередню участь в обороні держави, 6101 засуджений виявив бажання долучитись до лав Збройних сил України. З них 3823 осіб вже виїхали з установ відбування покарань на навчання.

Раніше повідомлялось, що не всі ув'язнені зможуть потрапити на фронт. Це залежите від тяжкості вчинення злочину. Відтак, на службу не допустять тих засуджених, які, відбувають покарання за:

  • злочини проти основ нацбезпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше людей, або вбивство з особливою жорстокістю, або поєднане зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством;
  • злочини проти статевої свободи та недоторканості;
  • злочини, пов’язані з тероризмом;
  • порушення правил дорожнього руху у стані сп’яніння, якщо воно спричинило смерть кількох людей;
  • вбивство або замах на вбивство правоохоронця чи військовослужбовця;
  • особливо тяжкі корупційні злочини

Нагадаємо, у травні речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін повідомляв, що засуджені українці, які будуть мобілізовані до лав Збройних сил України нестимуть службу у спеціальних підрозділах. Рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від ув'язненого, а й від рішення суду та висновку ВЛК.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2024 12:27