Фото: "Українські новини"

У Херсоні під час окупації декілька місяців працювали українські камери відеоспостереження

Українські правоохоронці певний час стежили за окупантами в Херсоні через камери відеоспостереження. В Україні є 40 тисяч камер відеоспостереження — це лише 30% від загально необхідної кількості.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко в інтерв'ю "Українським новинам".

"Скажу те, що вже точно не є секретом. Коли Херсон був окупований, певний період у нас був доступ до камер відеоспостереження. Фіксувався рух воєнної техніки окупантів, рух особового складу, автомобілі, рух пошкоджених гелікоптерів, які перевозились з Чорнобаївки. Це все було зафіксовано, а інформація була передана нашим колегам з правоохоронних відомств", — каже Тимченко.

Він запевнив, що ворог навіть не знав, що його знімають камери відеоспостереження, та додав, що доступ до відеоспостереження за окупованим Херсоном був цілодобовим протягом декількох місяців.

Також у Леоніда Тимченка запитали, чи є зараз на окупованих територіях доступ до камер відеоспостереження. 

"Зараз про це не будемо говорити. Поки що території окуповані. Прийде час і ми розповімо", — відповів він.

Заступник міністра внутрішніх справ також повідомив, що 40 тисяч камер в Україні — далеко не межа, адже це лише 30% від необхідної кількості. Як приклад, станом на сьогодні, на кожну тисячу мешканців Києва у поліції є лише дві камери.

"Для порівняння та розуміння ситуації, в Барселоні це три камери на одну тисячу населення, а в Римі чотири, в Стамбулі сім, в Берліні вісім, а у Лондоні 13. Не існує такої кількості камер відеоспостереження, щоб бути в абсолютній безпеці, бо є люди, яким взагалі однаково чи знімають їх на камери, але відеофіксація дає змогу надалі розкрити злочин", — каже Тимченко.

Заступник голови МВС констатував, що камер відеоспостереження на українських автошляхах недостатньо.

"Потрібно значно більше ніж є. Сьогодні вже встановлено понад 250 камер, які фіксують порушення швидкісного режиму. Планується, що до кінця півріччя будуть встановлені додаткові камери, які раніше вже були закуплені. Всього Їх буде понад 300. Скільки потрібно? Значно більше, тому що ми говоримо про збереження життів. Громадяни, які перевищують швидкість мають усвідомлювати, що за це є невідворотнє покарання і поступово потрібно змінювати наявний менталітет, не тільки коли виїжджаєш за кордон", — підкреслив він.

Також Тимченко відповів на запитання про те, чи були випадки, коли ворог отримував доступ до камер відеоспостереження на підконтрольній Україні території.

"Ні, таких фактів мені невідомо. Хоча, зрозуміло, що такі спроби вони роблять щоденно. Але зараз ми не бачимо аномальної активності. Наші системи відеонагляду не дозволяють налаштовувати прихований доступ до інформації. Я впевнений, що якщо хтось хоче отримати такий доступ, то це робиться не через систему", — запевнив заступник голови МВС України.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко закликав українців повідомляти про корупційні прояви у Сервісних центрах МВСУ цьому нашим громадянам можуть допомогти чат-боти та гаряча лінія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.03.2024 12:43