Фото: delo.ua

Підприємства в Україні відчувають суттєвий брак працівників: в НБУ пояснили, як це вплине на зарплати

Останні кілька місяців підприємства в Україні відчувають суттєвий брак працівників. Це може вплинути на заробітні плати. Зокрема, прогнозується зростання виплат до 15%.

Про це йдеться в макроекономічному та монетарному огляді за червень 2024 року, який опублікували на сайті Національного банку України.

За опитуваннями НБУ, у травні підприємства (крім будівництва) зменшили кількість персоналу. Це могло бути зумовлене послабленням економічної активності. Зокрема, погіршення перспектив діяльності підприємств, у тому числі через перебої з електроенергією, погіршує і їх очікування щодо зайнятості. Більшість підприємств (86,4%) не очікують змін кількості працівників у наступні три місяці, але кількість тих, хто очікує подальшого скорочення (10,2%), більша за частку тих, хто очікує зростання (3,4%)

Так, три чверті роботодавців в Україні відчувають дефіцит кадрів. За опитуванням Інституту економічних досліджень, частка тих, хто зазначає складнощі в пошуку як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників, надалі зростає

нбу

Інфографіка: НБУ

Що буде з зарплатами: пояснення НБУ

За даними державної служби статистики, у першому кварталі 2024 року номінальні зарплати зросли на 22,5%. Найвищі темпи зростання спостерігались у будівництві та готельно-ресторанному бізнесі (по 44%), ІТ (36%) та транспорті (31%). Згідно з непрямими оцінками, зростання зарплат тривало й у квітні-травні. Індексація пенсій та збільшення виплат військовослужбовцям також підтримували доходи населення.

Більшість підприємств (72%) планують підвищення зарплат у 2024 році. Найчастіше зазначений діапазон підвищення — 11–15%, що вище за очікувану інфляцію.

Інфографіка: НБУ

Нагадаємо, Кабінет міністрів з 1 січня 2024 року підвищив розмір мінімальної заробітної плати бюджетникам. Виплати для українців зросли на 400 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2024 17:58