Фото: соцмережі

Що буде з безробіттям у найближчі два роки: прогноз НБУ

Ринок праці в Україні у 2024 році перебуває у досить стабільному становищі, адже кількість безробітних зменшується, а робочих місць стає більше. Очікується, що така тенденція зберігатиметься найближчі два роки. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Аналітики зазначають, що відновлення економіки спонукає бізнес активніше шукати працівників. Про це свідчить стрімке зростання вакансій на сайтах пошуку роботи. Водночас кількість резюме зменшилася, а бізнес скаржиться на нестачу персоналу.

Найгостріше відчувається брак представників робочих спеціальностей, логістів та працівників роздрібної торгівлі. Складнощі з пошуком персоналу пов'язують із міграцією та мобілізацією. 

Чого очікувати від безробіття найближчі роки

"Унаслідок війни напружена ситуація на ринку праці зберігатиметься ще тривалий час. На етапі відбудови країни конкуренція за нових працівників лише посилиться", — зазначили в НБУ.

Водночас конкуренція сприятиме поступовому зниженню безробіття. Очікується, що у найближчі роки цей показник буде таким:

  • 2024 рік — 14,2%;
  • 2025 рік — 11,9%;
  • 2026 рік — 10,6%.

Також конкуренція на ринку праці призведе до того, що зростання реальних зарплат пришвидшиться. За прогнозом НБУ, вже у 2025 році вони перевищать довоєнний рівень.

Нагадаємо, економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. З початку 2024 року економічне зростання становило 4,4%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.05.2024 16:50