Юрій Ігнат. Джерело: Media Center Ukraine — Ukrinform

Підсилення української ППО: Ігнат розповів, коли Україна може отримати додатковий Patriot

Українська протиповітряна оборона й надалі підсилюватиметься. Зокрема, за допомогою додаткової системи Patriot, яку Україна може незабаром отримати від Німеччини.

Про це заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Коли анонсуються такі речі, тим паче лідерами країн, то час, умови та кількість пускових, які передаються в батареї, — не для широкого загалу. Можуть заяву зробити, коли комплекс уже в Україні, або навпаки. Воно передається поступово, ППО надходить до Сил оборони, до Повітряних сил", — сказав речник Повітряних сил.

Він також повідомив журналістам, що нині Україна має два дивізіони Patriot на бойовому чергуванні.

"Було оголошено, що Німеччина готуватиме ще один комплекс. Patriot, як і крилатих ракет, багато не буває. Нам потрібно більше системи, щоб забезпечити захист. Patriot гарний тим, що він не лише на відстані понад 100, навіть до 150 км може збивати літаки та гелікоптери, він ще може збивати балістику", — пояснив він. 

За його словами, навколо цього лунає багато заяв. Й оскільки багато людей різних їх озвучує, то подекуди здається, що цих комплексів не один, а десять.

"Насправді не так швидко все відбувається. Хотілося би насправді швидше. Зараз, наприклад, проходить навчання в Іспанії черговий підрозділ, який отримає батарею HAWK. Вона підсилюватиме нашу ППО. Й інші комплекси, які нам обіцяла Німеччина, — розпочинаючи від "Гепардів", закінчуючи IRIS-T, — будуть заходити", — додав він.

Юрій Ігнат також додав, що нещодавно була заява керівництва держави про те, що Україна поступово отримуватиме додаткові системи NASAMS.

"Заміна радянського ППО на західне — це необхідність. Але це не відбувається швидко. Тому західні ракети в деяких випадках українські сили запускають іще з радянських систем. Такими є нинішні реалії", — підсумував речник Повітряних сил.

Нагадаємо, що 9 листопада президент Володимир Зеленський наголосив, що наша держава продовжує зміцнювати протиповітряну оборону перед прогнозовано складним зимовим періодом. Триває робота з усіма партнерами заради систем ППО для України — фактично щотижня додається сила нашому повітряному щиту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.11.2023 11:55