Фото: ВРУ

Підвищення акцизу на цигарки та паливо: Рада у першому читанні підтримала законопроекти

У вівторок, 4 червня, Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроекти щодо підвищення акцизів на тютюнові вироби та акцизного податку на паливо.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

За його словами, законопроект про акцизи на пальне №11256 не був ухвалений. Натомість 227 нардепів проголосували за альтернативний законопроєкт №11256-2.

"Рада все ж таки підтримала у першому читанні альтернативний законопроект №11256-2 про підвищення акцизного податку на паливо", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

Нардеп підкреслив, що там норма про газ прописана інакше (менший акциз). Відомо, що акцизи на пальне збільшуватимуть з 1 липня у кілька етапів. Закінчення цього процесу планується 1 січня 2028 року.

акцизи на паливо

Фото: Telegram-сторінка Ярослава Железняка

Акциз на тютюнові вироби

Документом передбачено прив'язку акцизу на тютюнову продукцію до євро, а не до гривні, як було раніше. Підвищення акцизу на цигарки у цьому році передбачено лише у випадку девальвації. 

Очікується, що реалізація законопроекту призведе збільшення доходів бюджету:

  • у 2025 році — 612 мільйона гривень;
  • у 2026 році — 5 мільярдів гривень;
  • у 2027 році — 9,3 мільярда гривень;
  • у 2028 році — 13,8 мільярда гривень.

Варто зазначити, що 31 травня профільний комітет Верховної Ради підтримав урядовий законопроект щодо збільшення акцизів на тютюнову продукцію, а також законопроект щодо акцизів на пальне.

Раніше у Міністерстві фінансів зазначили, що перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у ЄС. 

Також впровадження положень законопроекту дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року на 1,6 мільярда гривень у середньому за місяць. З них 1,3 мільярда гривень від акцизного податку та 292 мільйони гривень від податку на додану вартість.

Нагадаємо, 19 березня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби" (№11090).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.06.2024 17:51