Фото: Енергоатом

Після часткового блекауту на ЗАЕС поновили живлення з основної лінії

Живлення Запорізької атомної електростанції вдалося стабілізувати. Енергетики поновили живлення з основної високовольтної лінії 750 Кв.

Про це повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі телемарафону.

Відзначимо, о 01:21 5 липня ЗАЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, яка була відремонтована і знову підключена до станції лише 1 липня, а пошкоджена ще чотири місяці тому.

"Зараз живлення на станції поновлено і на сьогодні вона живиться від двох ліній, одна 750 кВ, інша 330 кВ", — сказав Котін.

Він також зазначив, що до підключення станція перейшла в режим часткового блекауту, поки не було заживлено з резервної лінії усі енергоблоки.

Нагадаємо, Сили оборони цілком серйозно розглядають можливість російської диверсії на Запорізькій атомній електростанції. Військові постійно відстежують ситуацію та інформують про стан справ на станції. У Генштабі запевнили, що українські захисники мають достатньо засобів захисту, які будуть потрібні у випадку підриву ЗАЕС. Тож спеціальні підрозділи зможуть продовжувати виконувати завдання.

Тим часом очільник української розвідки Кирило Буданов зробив несподівану заяву щодо теракту на ЗАЕС. В інтерв'ю The Times він сказав, що загроза починає спадати, оскільки до цього призвели "певні публічні та непублічні дії в цій сфері".

Додамо, науковець Володимир Борисенко заявив, що потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2023 11:53