Фото: соцмережі

Після підвищення тарифів на світло відключення можуть бути серйозніші, — експерт

Після підвищення тарифів на електроенергію відключення світла можуть стати більш тривалими. Найбільше відчують проблеми з електропостачанням мешканці столиці.

Про це заявив директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Завдяки підвищенню тарифів можна профінансувати ремонтні роботи на державних електростанціях. Своєю чергою це дасть змогу забезпечити українців світлом сьогодні та наступної зими. Нинішній дефіцит вже спричинив запровадження графіків відключенням, хоча вони діють не цілодобово, а переважно в пікові години.

За його словами, у зв'язку зі зростанням тарифів на електроенергію відключення світла в Україні можуть стати тривалішими. В першу чергу це пов'язане з теплою погодою. Також в літній період ремонт через спеку й зростання споживання буде дорожчим.

"Через це дефіцит у системі збільшиться і може бути особливо великим уже в липні. І терміни відключень можуть серйозно збільшитися", — наголосив він.

Фахівець зазначив, що підвищення тарифів дасть можливість не лише скоротити борги на ринку, але й покращити фінансову ситуацію в енергетичних компаніях. Водночас українцям не варто очікувати вкрай швидкого відновлення потужностей, втім, процес буде прискорений.

Кияни, ймовірно, найбільше відчують відключення світла, адже наразі встановлені ліміти на електроспоживання не враховують наявність критичної інфраструктури, якої у столиці є багато та яка часом працює на всю країну. Саме тому минулого тижня перерви в енергопостачанні у Києві були більшими, ніж в середньому в інших областях країни.

Нагадаємо, 24 травня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що в Україні доведеться підвищити тарифи на електроенергію. Це пов’язано зі складною ситуацією в енергосистемі. Остаточне рішення буде ухвалено до кінця травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.05.2024 14:11