Фото: росЗМІ

Північна Корея продає Росії свої ракети для перевірки їх на полі бою, — Bloomberg

Продаж балістичних ракет Росії є для Північної Кореї важливим джерелом доходу, адже економіка країни зазнала значного удару після введення західних санкцій. До того ж Пхеньян отримує важливу інформацію щодо здатності своєї зброї, яку диктатор Кім Чен Ин зможе використати для удосконалення майбутніх розробок й стратегій нападу.

Про це йдеться в аналітичній статті агенції Bloomberg. Видання вказує, що КНДР, продаючи Росії зброю, фактично випробовує її на полі бою в Україні.

Відомо, що раніше президент Росії Володимир Путін у зв’язку із нестачею запасів зброї звернувся до очільника КНДР з проханням надати балістичні ракети малої дальності й понад 1 мільйон артилерійських снарядів. За даними експертів з озброєння, ті ракети, які вже відправив Пхеньян Москві, за розміром і динамікою, аналогічні російським "Іскандерам".

Звіт Центру стратегічних та міжнародних досліджень показав, що американська система протиповітряної оборони Patriot найефективніша у протидії російським ракетам. У червні минулого року, коли Росія спробувала вивести її з ладу, вона збила всі 34 ракети "Іскандер" та "Кинджал", випущені Росією.

"Це попередження Путіну щодо ракет, які, як вважається, постачає Кім Чен Ин. Patriot, ймовірно, справиться із перехопленням північнокорейських балістичних ракет малої дальності з огляду на їх ефективність проти російських "Іскандерів", — сказав науковий співробітник проекту протиракетної оборони у вашингтонському аналітичному центрі CSIS Шаан Шейх.

Bloomberg вказує, що уламки, імовірно від північнокорейських ракет, були знайдені після ударів по Харкову на початку січня. У харківській прокуратурі повідомляли, що ракети за ключовими аспектами відрізняються від російських моделей.

Нагадаємо, раніше американський Інститут вивчення війни пояснював, що Росія може купувати балістичні ракети з-за кордону, оскільки в деяких умовах вони ракети виявляються більш ефективними для ураження цілей в Україні. Аналітики припускали, що російські сили регулярно використовують балістичні ракети малої дальності для завдання ударів по українських містах, розташованих ближче до лінії фронту, і ці ракети, мабуть, більш ефективні для подолання української протиповітряної оборони або обходу її.

У листопаді 2023 року Defense Express повідомляв, що Північна Корея, ймовірно, передала Російській Федерації балістичні ракети малої дальності. Окупанти могли отримати північнокорейський аналог "Точки-У" або Р-17.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.01.2024 05:27