У Франції – спека. Джерело: "Укрінформ"

Погодні метаморфози в Європі: у Франції фіксують майже літню спеку, з чим це пов’язано

У п’ятницю, 5 квітня, на півдні Франції повітря місцями прогрілося до 31°C, що є рідкісним, хоча й не цілковито винятковим явищем для початку квітня. У суботу дуже тепло буде на більшій частині території країни.

Про це повідомив BFMTV. Журналісти зазначили, що у Францію прийшли теплі повітряні маси з півночі Африки, через що в окремих місцях, наприклад, в Ортезі під кордоном з Іспанією, температура повітря вдень у п’ятницю сягнула 31°C.

У місті Б’ярріц цього ж регіону з 4 на 5 квітня зареєстрували першу "тропічну ніч" — температура не опускалася нижче 20°C. Для порівняння, 2023 року перша "тропічна ніч" для міста у літньому сезоні була 7-8 червня. У горах на висоті 1 500 метрів над рівнем моря очікується понад 20°C, що фахівці називають справді винятковим явищем для початку квітня.

Приходу повітря з півночі Африки посприяла зона низького тиску над північною частиною Атлантичного океану. Метеорологи ще на початку тижня попередили, що Францію та значну частину Європи — аж до кордонів України — цими вихідними чекають високі температури та пил зі Сахари, що може знову надати небу специфічного відтінку.

У більш північних регіонах, як, наприклад, долина Луари та столичний регіон, на вихідних очікується 25-29°C. Метеорологічна агенція Франції зауважило, що для північної частини країни 25°C є кліматичною нормою вже у період після 20 квітня. Проте епізод не є цілковито винятковим — у березні 2021 року в північно-західному місті Ренн фіксували майже 24°C, а далекого 1949 року в місті Ман цього ж регіону було навіть 30,2°C.

Нагадаємо, в Укргідрометцентрі дали прогнозу, що в суботу, 6 квітня, погода в Україні хмарна, у більшості областей синоптики прогнозують дощі. Місцями можливі навіть грози.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.04.2024 12:17