"Покоління війни" — історія за кожним твором

17 ЖОВТНЯ 2024 10:00

Спеціальний проект TrueUA та Асоціації з розвитку міжнародних відносин ADRUM представляє роботи однойменного арт-марафону, де TrueUA є постійним інформаційним партнером. Майже за рік в арт-марафоні взяли участь понад 800 митців з 18 країн: України, США, Канади, Албанії, Чорногорії, Румунії, Польщі, Латвії, Франції, Німеччини, Фінляндії, Швеції, Греції, Великої Британії, Італії, Північної Македонії, Ізраїлю, Чехії.

Арт-марафон є частиною Міжнародного художнього фестивалю Малюй.ua.war, який розпочався в перші дні повномасштабного вторгнення та планується проводитися до Перемоги. Проект є арт-терапією для українців, також він збирає арт-свідоцтва війни й показує їх миру. Понад 50 проектів культурної дипломатії були представлені в 16 країнах світу за час війни. Саме виставки робіт арт-марафону "Покоління війни" вже були представлені в Польщі, Греції, Чорногорії, Болгарії, Албанії, Північній Македонії, Малайзії, Пакистані.

Проект організований Асоціацією з розвитку міжнародних відносин ADRUM за сприяння Міністерства культури та стратегічних комунікацій, Міністерства закордонних справ та Київської міської влади.

Як взяти участь в наступній виставці, дивиться тут: https://adrum.com.ua/x-maliuy-ua/.

Віта Зайчук, 27 років, с. Глухівці, Вінницька область

Працює в ліцеї вчителем інформатики. В дитинстві захоплюватись малюванням, тому після школи вступила до Київського університету ім. Грінченка за спеціальністю "Образотворче мистецтво" та закінчила його 2021 року, здобувши ступінь магістра. Працювала в пейзажному жанрі, однак війна багато в чому вплинула на світосприйняття і вилилась у серію картин на етнічно-військову тематику. З початком повномасштабного вторгнення почала пропагувати українську культуру, щоб привернути увагу світу до України. Створює картини, які висвітлюють події війни.

Робота "І кожна мама в Україні..." (60х45 см, полотно, олія, 2024 р.) входить до циклу "Українські мотиви", який налічує понад 20 картин. Полотно відображає страх українських жінок за своїх дітей, але водночас безмежну, непереборну готовність захищати їх за будь-яку ціну та гнів на тих, хто є цією загрозою. Ця картина про жагучу любов, незламність і самопожертву матері. Картина була представлена на виставках арт-марафону "Покоління війни" у Центральному парку культури й відпочинку Києва і в Арт галереї Тирани в столиці Албанії.

Віта Зайчук

Сторінка автора в Instagram

Ольга Камінська, 30 років, м. Гайсин, Вінницька область

Творчістю захоплювалася з раннього дитинства. Навчаючись у школі та університеті, брала участь у різноманітних фестивалях, конкурсах, майстер-класах. Згодом захоплення мистецтвом ставало все глибшим та серйознішим, почала цікавитися різними техніками та жанрами мистецтва. Використовувала інформацію з вільних інтернет джерел та виписувала журнали для удосконалення своїх навичок і кращого розвитку природного таланту. Пробувала різноманітні техніки та стилі, з початком війни відкрила для себе розпис по металу, а саме розпис гільз, які виставлялися на аукціонах для збору коштів на ЗСУ.

Неодноразово брала участь у проектах арт-марафону "Покоління війни", а саме у виставках в Центральному парку культури й відпочинку у Києві та у KIC Budo Tomovic в столиці Чорногорії Подгориці — саме там була презентована робота "Там де гори, полонини…".

"Побувавши з донечкою у Карпатах, надихнулась нашим українськими краєвидами й картина написалася сама собою, де головним образом стала доця, яка мене дуже підтримувала. Ця робота для мене найрідніша, бо висвітлює наше майбутнє у наших дітках та красі України", — розповідає Ольга Камінська.

Ольга Камінська

Сторінка автора в Instagram

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 17.10.2024 10:00