Фото: ілюстративне Джерело: Pixabay

Поліцейська погрожувала учням під час бесіди: у Чернівцях спалахнув скандал у гімназії

Днями у пабліках оприлюднили допис, в якому батьки учнів гімназії №5 "Інтеграл" у Чернівцях звинуватили представницю ювенальної поліції у тому, що вона кричала на дітей, а також погрожувала їм під час бесіди на тему поведінки у школі.

Так у публікації наголошується, що "однією з форм залякування було схиляння дітей до прибирання дітьми поліцейської дільниці".

"Іншим погрожувала, що здасть в дитячий будинок. Але це ще не все! Поліціантка питала дітей, що таке підмет та присудок і якщо дитина не знала відповідь — заставляла присідати з руками піднятими вгору 40 разів. Ще й кричала, бігом! Обзивала їх тупими! Однією із жертв зухвалої поліціянтки стала дівчинка в якої кучеряве волосся від природи. Їй вона запропонувала, щоб вона щось з ним зробила тому, що піде в дитячий будинок", — розповідається у дописі.

Згодом у пабліку оприлюднили і аудіозапис, на якому зафіксована частина бесіди правоохоронниці із учнями. Зокрема, на записі чутно, як жінка кричить на дітей через розпущене волосся, кажучи: "Ви мене як побачили, одразу треба було завʼязувати "патли".

Водночас, очільниця місцевого управління освіти Ірина Ткачук у коментарі "Суспільному" розповіла, що наступного дня після інциденту до гімназії прийшли понад сто батьків, які вимагали відсторонити директорку від виконання обов'язків, а згодом й звільнити її.

Пояснення директорки гімназії

Директорка гімназії Віра Сопетик у розмові із журналістами "Суспільного" зазначила, що бесіди з поліцією організували для учнів 5 та 8 класів через доповідні записки класних керівників. Так, один із вчителів скаржився на погану поведінку учнів та неодноразові приниження з боку школярів.

"Діти приходять на уроки без домашніх завдань, зошитів та підручників. Спільні збори з батьками не дали результатів. Батьки вірять дітям, що їм не задають домашніх завдань й, що іноді вчителів не було на уроках. Одна мама нам сказала: "Що я можу з ним зробити? Робіть, що хочете", — каже Сопетик.

Водночас директора зауважила, що частково була присутньою і на зустрічі поліцейської із дітьми. Вона наголосила, що коли побачила, що діти присідають, то закликала їх зупинитися, але деякі діти її не послухали. Натомість очільниця гімназії вважає, що жодного насилля з боку поліціянтки не було. До того ж посадовиця не бачить причин і для свого звільнення.

"Якщо їх змусили поприсідати, не бачу у цьому нічого страшного. Вони на фізкультурі так само бігають і присідають. Не бачу великої провини, щоб писати заяву на звільнення. Маємо знайти порозуміння з батьками. Ми хочемо допомогти їм виховати гідних людей, але обов'язок батьків подивитися з чим дитина йде до школи", — каже директорка.

Реакція правоохоронців

У коментарі "Суспільному" речниця нацполіції області Кароліна Маришева розповіла, що 6 березня у соцмережах поліція виявила допис, в якому стверджувалося про ймовірні неправомірні дії поліцейської щодо учнів однієї з гімназій Чернівців. Вже 7 березня батьки дітей звернулися до районного управління поліції щодо можливих неправомірних дій керівництва гімназії та працівниці поліції. Наразі правоохоронці перевіряють інформацію, про яку йшлося у дописі, та звернення батьків. Щодо поліцейської розпочали службове розслідування.

Сама поліціянтка поки коментарів з приводу інциденту не дає.

Нагадаємо, в Україні діє портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, — StopCrime. Надіслане повідомлення може бути анонімним. Головне надати посилання, де розміщено контент. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.03.2024 09:58