Фото: www.rmf24.pl

Польські фермери анонсували масштабний страйк у Варшаві: коли відбудеться акція протесту

Польські фермери анонсували новий масштабний протест у Варшаві. Його планують розпочати у вівторок, 27 лютого.

Про це пише RMF24.

"Наступного вівторка фермери планують розпочати страйк у Варшаві під гаслом "Зоряний марш до столиці". Фермери хочуть зібратися перед Палацом культури та науки, звідти піти перед Сеймом, а потім перед офісом прем'єр-міністра", — пише видання.

Зазначається, що фермери планують подати петицію до Офісу прем'єр-міністра. Вони також хочуть зустрітися з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Протестувальники вимагають обмеження імпорту сільгосптоварів з України та виходу польського уряду з Green Deal ЄС.

Своєю чергою прем'єр-міністр Польщі на сьогоднішній прес-конференції запевнив, що не припинить намагатися захистити інтереси своїх громадян.

"Ми шукатимемо захисні рішення для польських фермерів, використовуючи національні кошти та шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інституціями. Зробити ці негативні наслідки лібералізації торгівлі з Україною менш важкими, максимально їх ліквідувати. І тут польські фермери можуть на мене розраховувати. Ми у вашому розпорядженні", — запевнив посадовець.

Варто зазначити, що протести фермерів тривають кілька тижнів у багатьох європейських країнах. Зокрема, у Німеччині, Франції, Італії, Греції, Чехії та Угорщині.

Як пише польське видання, фермери протестують проти низьких цін на сільськогосподарську продукцію, Європейської зеленої угоди та дешевого імпорту сільськогосподарської продукції з-за меж Європейського Союзу. Також протестувальникам не подобається, що вони самі повинні дотримуватися обмежувальних правил аграрної політики ЄС, а фермери з інших країн, що не входять до ЄС, які експортують продукцію на ринок ЄС, від них відсторонені.

Нагадаємо, на думку першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, польські фермери, блокуючи кордон з Україною, висувають вимоги більш політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики.

Своєю чергою адміністрація президента Польщі Анджея Дуди схвалила ініціативу Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання складної ситуації, яка склалася на польсько-українському кордоні. При цьому в Польщі не підтримали ідею зустрітися на самому кордоні, а запропонували для цього більш безпечні місця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.02.2024 21:15