Фото: nta.ua

Польські фермери на кордоні з Україною завтра можуть заблокувати ще два пункти пропуску

У понеділок, 12 лютого у Польщі планують заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні з Україною — "Устилуг" та "Угринів". Учасники акції обмежать рух вантажівок.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Від завтра учасники акції анонсували, що блокуватимуть пункти пропуску "Устилуг" та "Угринів". Такі дії можуть розпочатися орієнтовно о 10 годині", — розповів він.

Демченко додав, що наразі заблокованими залишаються напрямки пунктів пропуску "Ягодин" і "Рава-Руська".

"Станом на ранок сьогодні навпроти "Ягодина" на території Польщі в бік України в чергах очікують десь 700 вантажних транспортних засобів, у напрямку пункту пропуску "Рава-Руська" десь 400 вантажівок", — повідомив речник Держприкордонслужби.

Водночас ще понад тисяча вантажівок очікують у черзі у напрямку пункту пропуску "Краківець" хоч цей напрямок і не блокується, але водії та перевізники шукають собі напрямки, де вони можуть перетнути кордон.

"Щодо заблокованих напрямків, то звісно, що рух і кількість вантажних транспортних засобів, які перетнули кордон, значно знизилися. Нагадаю, пункт пропуску "Ягодин" з українського боку, з польського пункту пропуску "Дорогуськ" за добу, коли рух не блокується, можуть перетинати кордон десь 1200-1400 вантажних транспортних засобів в обох напрямках. За минулу добу ця кількість становила на рівні 160 вантажівок в обох напрямках. Фактично суттєве зниження. Також зниження і у напрямку пункту пропуску "Рава-Руська" щонайменше в три рази", — сказав Демченко.

Водночас він зауважив, що пропри те, що пункт пропуску "Шегині" вчора був розблокований, учасники акції можуть поновити свої дії.

"Ми не маємо інформації достеменно від польських колег, але ми розуміємо, що такі дії можуть поновитися", — додав Демченко.

Нагадаємо, 2 лютого польські фермери анонсували поновлення блокади всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною. Відповідну заяву опублікували на сайті профспілки "Солідарність". Протестувальники заявили, що будуть боротися до кінця за "спільне благо, яке полягає в тому, щоб захистити польські сімейні ферми від краху та банкрутства". Також протестувальники пояснили, що до такого рішення їх спонукала пасивність польської влади, декларації про співпрацю з Європейською комісією, заяви про дотримання всіх рішень ЄК щодо імпорту сільськогосподарської продукції та харчових продуктів з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.02.2024 13:41