Фото: ілюстративне Джерело: logist.today

Польські фермери не відмовилися від намірів блокувати кордон із Литвою: Вільнюс відреагував

Польські фермери з 1 березня мають намір частково блокувати рух на кордоні з Литвою. Попри низку перемовин Вільнюса із Варшавою протестувальники своїх намірів не змінили.

Про це повідомляє LRT.

Зокрема, міністр сільського господарства Литви Кестутіс Навічкас заявив, що завтра від 11:00 поляки все ж блокуватимуть трасу між литовським містом Кальварія та польським Будзиськом, що пролягає через польсько-литовський кордон, попри інтенсивні переговори за участі профільного польського міністерства. 

"Спершу була інформація про повну блокаду, потім заговорили про винятки для пасажирського транспорту, далі — про вибіркове блокування і врешті — про "нормальні процедури". Що це означає — дізнаємося лише завтра вранці", — повідомив Навічкас.

Наголошується, що блокада литовського кордону відбудеться через те, що польські фермери вважають, що частина українського зерна, завезеного до Литви, перетворюється на литовське зерно та повертається до Польщі з Литви. Проте, за словами Навічкаса, польські фермери не подали Литві доказів даних звинувачень.

Водночас міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте наголошує, що її країна обурена рішенням польських протестувальників щодо блокади кордону. На думку Армонайте, такі форми протесту порушують принципи ЄС про вільне пересування товарів і людей.

"Наскільки я розумію, потік людей не буде зупинений, але ми все ще є членами вільного Європейського союзу, де рух товарів і людей має бути вільним", — сказала Армонайте.

До того ж посадовиця наголосила, що вантажівки будуть направлені з кордону на додаткові стоянки, де їх будуть перевіряти, тому будуть черги.

Як відомо, з листопада 2023 року польські перевізники та фермери блокують український кордон. У січні вдалося тимчасово розблокувати кордон, у лютому протести на польсько-українському кордоні відновилися. До того ж нещодавно у ході протестів поляки на кордоні почали висипати українське зерно. Зафіксовано вже три такі випадки.

Нагадаємо, що 24 лютого на залізничній станції "Дорогуськ" утретє пошкодили вагони з українською агропродукцією. Зокрема, вантажні вагони з бобами.

Також у ніч на 25 лютого в Польщі на станції Котомеж була розсипана українська агропродукція з восьми напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, звідки направлявся до інших країн світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.02.2024 21:48