Фото: RMF24

Польські фермери розпочали масштабні протести у центрі Варшави

У вівторок, 27 лютого, у Варшаві розпочався великий протест фермерів. У столиці Польщі частково заблокований рух транспорту.

Про це пише RMF24.

За даними видання, учасники страйку прибули до канцелярії прем'єр-міністра Дональда Туска. Раніше вони були перед Сеймом, де представники протестуючих фермерів зустрілися з маршалом Шимоном Головнею. 

Протести фермерів у Варшаві. Джерело: RMF24

Протести фермерів у Варшаві. Джерело: RMF24

Фермери вимагають обмеження імпорту сільськогосподарської продукції з України та виходу польського уряду з Green Deal ЄС. Відомо, що у столиці та в усьому Мазовецькому воєводстві проблеми з транспортом, через те що протестувальники заблокували дороги й вулиці в центрі Варшави. 

Видання інформує, що не обійшлося без інцидентів. Зокрема, на Парадній площі протестувальники розпалили багаття та запалили фаєри. Також учасники акції кидали петарди. У ситуацію втрутилася поліція.

Протести фермерів у Варшаві. Джерело: RMF24

Варто зазначити, що протести фермерів тривають кілька тижнів у багатьох європейських країнах. Зокрема, у Німеччині, Франції, Італії, Греції, Чехії та Угорщині.

Як пише польське видання, фермери протестують проти низьких цін на сільськогосподарську продукцію, Європейської зеленої угоди та дешевого імпорту сільськогосподарської продукції з-за меж Європейського Союзу. Також протестувальникам не подобається, що вони самі повинні дотримуватися обмежувальних правил аграрної політики ЄС, а фермери з інших країн, що не входять до ЄС, які експортують продукцію на ринок ЄС, від них відсторонені.

Нагадаємо, протести польських фермерів проти транзиту українського зерна розширюються. На цьому тижні фермери сусідньої держави готуються до двох нових блокувань: на прикордонному пункті між Польщею та Німеччиною у місті Швецько та під Литвою — на прикордонному пункті Калварія-Будзіск.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.02.2024 17:17