Фото: Nord Stream

Польща допомогла втекти ймовірному підривнику "Північних потоків", — Der Spiegel

Підозрюваний у підриві газопроводів "Північний потік", який, згідно з розслідуванням, є українським громадянином, втік з Німеччини за допомогою Польщі. 

Як повідомляє видання Der Spiegel, дайвера, якого підозрюють у підриві газопроводу, попередили про випущений на його ім’я наказ про затримання у Німеччині.

Так, пізніше українця доставили з Польщі до українського кордону автомобілем із дипломатичними номерами українського посольства у Варшаві. Зокрема, видання називає ім’я підозрюваного в диверсії "Володимир Ж". Ймовірно, що йдеться про Володимира Журавльова, ім’я якого раніше оприлюднило видання The Wall Street Journal.

Зокрема, згідно із даними розслідування німецького видання, громадянин України двічі перебував у Німеччині після здійснення диверсії. Чоловіка було зафіксовано на німецькій території восени 2023 року та навесні цього року. Востаннє він відвідував у травні родичку своєї дружини, яка живе у Берліні, коли їхав до столиці Данії Копенгагена. 

Відомо, що 21 червня, за кілька днів після того, як українець виїхав з Німеччини, генеральний прокурор країни видав наказ про його затримання. Водночас європейський наказ про арешт того ж дня було надіслано до Польщі. Der Spiegel, посилаючись на спецслужби, зауважує, що прокуратура Польщі своєю чергою висловила готовність негайно затримати українця, але цього не сталося.

"На початку липня німецька сторона своїми каналами дізналася, що Польща не збирається співпрацювати в цій справі", — йдеться у повідомленні.

Так, 6 липня підозрюваний у диверсії перетнув польсько-український кордон. Водночас у Берліні переконані, що Варшава попередила розшукуваного українця. Зокрема, польські офіційні особи не планували затримувати дайвера, а дехто, за даними видання, називав його героєм. Відповідні дії польської сторони викликали обурення німецьких правоохоронців.

"У випадку, аби наказ щодо затримання був виданий раніше, німецькі слідчі могли б затримати українця у Німеччині ще у травні. Тоді про його ймовірну участь у диверсії було відомо, але органи безпеки країни не мали наказу про арешт", — зазначає Der Spiegel.

Що відомо про підрив "Північних потоків"

У вересні 2022 року вибухом було завдано пошкодження трьом з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Відтак, ця магістраль не підлягає відновленню. Спільне розслідування Швеції, Данії та Німеччини показало, що газопроводи були підірвані, але винних в цьому інциденті ще встановлюють. Зокрема, Москва не взяла участь у цьому розслідуванні.

Водночас росіяни покладають відповідальність за підрив газової магістралі на Сполучені Штати Америки та їхніх союзників. Своєю чергою Вашингтон свою причетність заперечує.

Нагадаємо, раніше у виданні The Wall Street Journal вийшла стаття, де йдеться про те, що операцію з підриву "Північного потоку" продумали в Україні 2022 року. Нею начебто керував тодішній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, а згоду на проведення дав президент Зеленський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.08.2024 02:27