Фото: facebook.com/MorawieckiPL

Польща може закрити усі пропускні пункти з Білоруссю

Польща закрила прикордонний перехід з Білоруссю "Бобрівники — Берестовиця". Така ж доля може спіткати й інші пункти пропуску.

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Брюсселі.

Зауважимо, 10 лютого Польща закрила прикордонний перехід з Білоруссю "Бобрівники — Берестовиця". Таке рішення було ухвалено з метою безпеки.Тепер влада Польщі не виключає і закриття інших прикордонних пунктів.

"Причиною закриття прикордонного переходу в Бобровниках є зростання напруженості у відносинах з Білоруссю. До Білорусі інструментально відносяться росіяни та Кремль. Для нас і для України та Європи це все більш небезпечне явище", — сказав він.

Своєю чергою Білорусь різко відреагувала на таке рішення Польщі. Білоруська сторона вважає, що рішення щодо закриття ще одного каналу міжнародного сполучення спрямоване не на забезпечення громадської безпеки, а на подальше загострення ситуації на кордоні та обмеження взаємних поїздок громадян. 

"Після закриття ще одного польського пункту пропуску ситуація стане катастрофічною і може призвести до колапсу в прикордонні, оскільки навантаження на двох пунктах пропуску, що залишилися, критично зросте. Вантажівки зможуть перетинати кордон на польському напрямку тільки через пункт пропуску Кукуріки (Козловичі), а легковий транспорт — тільки через пункт пропуску Тересполь (Брест)", — йдеться у заяві.

Зазначимо, що криза на польсько-білоруському кордоні загострилася в листопаді 2021-го. Тоді до польської території підійшли мігранти, привезені до Білорусі режимом самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка. Цим людям доручили прорватися через польський кордон для тиску на Польщу і, відповідно, на Євросоюз.

Щоб ускладнити нелегальну міграцію, Польща збудувала паркан на кордоні з Білоруссю та встановила на території систему спостереження.

Нагадаємо, Польща у березні планує розпочати будівництво електронного загородження на кордоні з Калінінградською областю. 

Світ, 10.02.2023 14:59