Фото: соцмережі

Померла художниця Оксана Грудзинська, яка створила панно на станції метро "Хрещатик"

У четвер, 9 січня, померла українська художниця Оксана Грудзинська. Вона є авторкою панно на станції метро "Хрещатик".

Про це повідомила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики України.

"У віці 100 років пішла з життя українська художниця-монументалістка Оксана Грудзинська", — йдеться у повідомленні.

Серед її найвідоміших робіт — панно у вестибюлі станції метро "Хрещатик". Воно створене за мотивами традиційного українського рослинного орнаменту. Інші творчі роботи Грудзинської також можна зустріти на Виставці досягнень народного господарства у Києві, у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва та багатьох інших місцях.

На фото: панно на станції метро "Хрещатик" у Києві. Джерело: Facebook Анжеліки Рудницької

На фото: панно на станції метро "Хрещатик" у Києві. Джерело: Facebook Анжеліки Рудницької

"Висловлюємо свої найглибші співчуття родині, друзям і близьким художниці. За своє життя вона зробила неоціненний внесок у розвиток української культури не тільки як художниця декоративного і монументального мистецтва, але і як викладачка кафедри кераміки Інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені М. М. Бойчука", — додали в відомстві.

Що відомо про Оксану Грудзинську

Художниця народилася в сім'ї архітектора в 1923 році. З 1947 року Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР. Вона використовувала у майстернях експериментальні поливи, розписуючи їх народними рослинними орнаментами та зображеннями тварин.

На початку 1970 років Оксана Грудзинська працювала в Художньому фонді України. Там вона створювала монументальні твори з кераміки: барельєфи, майолікові панно, мозаїки. Її роботи є у санаторії "Донбас" у Слов'янську, Палаці культури "Азот" у Рівному, рафінадному заводі в Сумах.

На фото: Оксана Грудзинська. Джерело: Національний музей декоративного мистецтва України

На фото: Оксана Грудзинська. Джерело: Національний музей декоративного мистецтва України

А у 1964 році Грудзинська оформила стіну ресторану в готелі "Дніпро" у Києві. Також художниця проявила себе, як неординарна монументалістка. У 1990–2010 роках вона викладала живопис на кафедрі кераміки Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Нагадаємо, 9 січня у віці 70 років помер естрадний співак і народний артист України Віталій Білоножко.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 11.01.2024 21:42