Фото: соцмережі

Понад три тисячі квартир для ВПО: в Україні реалізують три житлові проекти для переселенців

Україна реалізує три житлові проекти, які забезпечать житлом понад дев'ять тисяч переселенців. Міжнародні партнери виділили на це 140 мільйонів євро.

Про це повідомила прес-служба Мінреінтеграції.

"Мінреінтеграції спільно з міжнародними партнерами реалізують три житлові проекти, які забезпечать понад три тисячі квартир для ВПО", — йдеться у повідомленні.

Один з проектів спрямований на покращення житлових умов ВПО на сході України. Він реалізується Кредитною установою для відбудови (KfW) та Міжнародною організацією з міграції (МОМ). Зокрема, передбачено будівництво та реконструкцію 43 об’єктів із загальною кількістю дві тисячі квартир. У цих оселях планується розмістити майже шість тисяч ВПО і громадян вразливих категорій. Цей задум втілюють у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській і Чернівецькій областях.

Ще одна ініціатива реалізується спільно з Кредитною установою для відбудови (KfW) та Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ). Вона передбачає підготувати 220 квартир для 625 ВПО у Дніпропетровській, Львівській, Харківській і Хмельницькій областях.

Третім проектом, який Мінреінтеграції втілює з Держмолодьжитлом, є пільгове іпотечне кредитування ВПО користуючись коштами гранту. Його надає уряд Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). Згідно з програмою, сім’ї переселенців можуть придбати житло у кредит за найнижчою в Україні ставкою 3% на рік. Кредити надаються на строк до 30 років із початковим внеском 6% від вартості житла. В межах програми планується надати 1094 квартири для розміщення понад 2,5 тисячі ВПО. Географія проекту — вся підконтрольна уряду України територія.

За підсумками реалізації зазначені ініціативи мають забезпечити майже 3,3 тисячі квартир для розміщення понад дев'яти тисяч ВПО. Загальний обсяг фінансування цих проєктів становить близько 140 мільйонів євро.

"У межах проектів міжнародної технічної допомоги Мінреінтеграції реалізує декілька житлових проектів, спрямованих на забезпечення житлом ВПО. Вони дійсно дієві та результативні. Я закликаю всі міністерства активно шукати можливості, які дозволять забезпечити житлом тих, хто змушений був виїхати з небезпечних територій", — зазначила віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Нагадаємо, в Україні деякі внутрішньо переміщені особи можуть отримати 10 800 гривень від Організації Об'єднаних Націй. Розраховувати на міжнародну грошову підтримку можуть переселенці вразливих категорій, зокрема самотні батьки чи люди похилого віку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.07.2024 19:26