Фото: СБУ

Поширювали інформацію про роботу ППО: понад 200 українців отримали підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру понад 200-м особам, які поширювали інформацію про роботу протиповітряної оборони та інших Сил оборони.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що підозрювані своїми діями фактично допомагали ворогу готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по нашій території, у тому числі з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе.

"Підозра оголошена за статтею 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, Збройних Сил України чи інших військових формувань)", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зауважили, що щодо 190 фігурантів даних проваджень обвинувальні акти вже скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

За даними слідства, у більшості випадків громадяни цілеспрямовано передавали агресору інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії. Зокрема, ворога цікавили координати пунктів тимчасової дислокації, маршрутів руху та фортифікаційних споруд українських захисників. Також рашисти намагалися виявити вогневі позиції української артилерії та систем ППО.

"Служба безпеки вкотре наголошує на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони і наслідки російських обстрілів. Їхнє поширення (свідоме чи несвідоме) розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону", — наголосили правоохоронці.

Також СБУ закликає власників вуличних веб-камер вимкнути онлайн-трансляцію, щоб не допомагати РФ "наводити" ракети.

Нагадаємо, 17 червня Служба безпеки Україна у Сумській області викрила ворожу інформаторку, яка "зливала" дані про оборону північних рубежів України.

Додамо, раніше повідомлялося, що військова контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили зрадника у результаті багатоетапної спецоперації у прифронтових районах України. Чоловік, перебуваючи у лавах ЗСУ, збирав інформацію про західне озброєння та "полював" на ППО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.06.2023 14:59