Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Посол розповів, чи є запити на евакуацію від українських біженців в Ізраїлі

На території Ізраїлю перебуває від 12 до 13 тисяч громадян України. Водночас від українських біженців не надходило жодних звернень щодо евакуації з країни.

Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, пише "РБК-Україна". 

За його словами, від початку повномасштабної російсько-української війни до вторгнення в Ізраїль ХАМАСу з Сектора Газа, що сталося торік у жовтні, кількість українських біженців в Ізраїлі, які шукали тимчасового притулку, доходила до 20-25 тисяч.

"В різний час кількість була різною, але ж навіть на початку і ще до теракту в Ізраїлі громадяни розуміли, що ця країна не надає повноцінного статусу біженця, не надає житло чи інше фінансове забезпечення", — додав Корнійчук.

Також він зазначив, що посольство України змогло домовитися з Ізраїлем щодо продовження туристичних віз для українців й надання права на роботу, яке дозволяло б людям утримувати себе.

"Зараз можна говорити приблизно про 12-13 тисяч осіб, які залишилися. Вони працевлаштовані, мають тут, як правило, родичів чи близьких друзів. Ніхто просто так сюди не їде. І ще, що нам вдалося добитися, це медичне страхування до певної категорії громадян літнього віку, яке оплачує уряд Ізраїлю", — зазначив посол.

Корнійчук наголошує, що після великого теракту з боку ХАМАСу посольство проводило евакуацію українських громадян. Проте тоді ситуація суттєво відрізнялася, і евакуація полягала в тому, що посольство замовляли чартерні рейси й люди платили собівартість квитка.

"Тоді, коли вартість в загальному продажі доходила до двох тисяч євро в один кінець, ми забезпечували 300-350 євро для повернення в Україну, цього разу я не бачу необхідності. До нас звернень громадян як таких не було щодо евакуації", — зазначив він.

Нагадаємо, раніше ізраїльські військові вдарили по західному берегу річки Йордан та ліквідували командира ХАМАСу і ще чотирьох бійців "Ісламського джихаду". За інформацією місцевих ЗМІ у тому транспортному засобі, по якому відбулося влучання, перебували бійці ХАМАСу та командир бригади Тулькарм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2024 01:28