Фото: Генштаб ЗСУ

Повільне постачання зброї і "злив" документів у США: ЗМІ назвали причини затримки контрнаступу

Український контрнаступ відкладається через погану погоду, повільне постачання заходом техніки і боєприпасів та "злив" секретних документів Пентагону.

Про це повідомляє The Washington Post.

"Очікуваний весняний наступ розглядається як єдиний шанс для України цього року відвоювати територію, захоплену російськими військами, що становить близько п'ятої частини всієї країни. Але операція затримується через погодні умови, повільне постачання техніки і нестачу боєприпасів, що посилює страх, що ситуація може зайти в глухий кут", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ще більше ускладнює заплановану контратаку витік десятків американських військових і розвідувальних документів, зокрема багато деталей про стан української армії і її можливості, слабкі місця в протиповітряній обороні, що може змусити командування України змінити плани.

Попри це українські захисники продовжують випробовувати російську оборону на вразливість напередодні довгоочікуваного контрнаступу. Зокрема, ЗСУ влаштовують невеликі операції, спрямовані на виявлення російських бойових позицій і оцінювання їхньої реакції.

Зокрема, під час однієї з нещодавніх операцій українські військові у складі двох невеликих груп здійснили рейд на позиції росіян, щоб промацати російську оборону. Оборонці України змогли відтіснити першу лінію російських військ, але не просунулися вперед і не намагалися утримати позицію.

"Результати виявилися набагато кращими, ніж ми планували; деякі солдати відстрілювалися, але багато хто залишив свої позиції та зброю", — сказав 24-річний капітан з позивним "Метіс".

Водночас "Метіс" визнав, що успіх випробувальних операцій не означає, що його підрозділ готовий до повноцінного наступу. Військові чекають на важку техніку, бронетехніку для перекидання великої кількості військ вперед і потребують більше тренувань.

За його словами, коли підрозділ вперше отримав сучасну систему протитанкового озброєння, військовослужбовці тренувалися за допомогою інструкції до системи та відеоуроків на YouTube. "Метіс" також додав, що у світлі майбутнього контрнаступу його найбільше непокоять протипіхотні міни, які росіяни встановлюють навіть у власних окопах.

Нагадаємо, очікування контрнаступу Сил безпеки та оборони України продовжує знижувати морально-психологічний стан у рядах російських окупантів. Головне управління розвідки України підтверджує різке зростання кількості російських загарбників, які прагнуть здатись в полон, аби зберегти життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 12.04.2023 17:25