Фото тематичне. Джерело: ДТЕК

ППО стане вразливішою: аналітики ISW попередили про небезпеку для української енергетики

Затримки допомоги Заходу у сфері безпеки, швидше за все, зроблять енергетичну інфраструктуру України вразливішою для ударів Росії. У таких обставинах Київ буде змушений зробити важкий вибір щодо власної протиповітряної оборони.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Газета Financial Times опублікувала 3 березня інтерв'ю з Максимом Тимченком, керівником найбільшої приватної енергетичної компанії України ДТЕК, в якому він попередив, що затримки у сфері безпеки послабили здатність України протистояти атакам Росії на українську енергетичну інфраструктуру. Тимченко заявив, що Україна спочатку була готова захистити енергетичну інфраструктуру на початку зими 2023-2024 років, але в останні тижні більше російських безпілотників і ракет досягли своєї мети. Посадовець заявив, що у 2024 році російські сили атакували українську енергетичну інфраструктуру 160 разів і що понад мільйон домогосподарств та підприємств постраждали від відключень електроенергії. 

Російські війська завдали кілька масованих ударів по Україні у грудні 2023 року, січні та лютому 2024 року, що, ймовірно, змусило українські сили витратити значну кількість перехоплювачів. Українські офіційні особи підкреслили, що Україна стикається з "критичною нестачею" ракет ППО, і, як повідомляється, офіційні особи США оцінили, що цей дефіцит стане дедалі значнішим навесні та влітку 2024 року без подальшої допомоги Україні в галузі безпеки. 

Тимченко зазначив, що економіка України залежить від стабільності її енергосистеми, і серйозні збої в енергосистемі, ймовірно, суттєво підірвуть поточні зусилля України щодо розширення своєї оборонно-промислової бази. Обмежені ефективні системи ППО, що скорочуються запаси ракет ППО і російські ракетні та безпілотні удари, що продовжуються, ймовірно, змусять Україну зробити важкий вибір щодо протиповітряної оборони.

Раніше заступник міністра енергетики Світлана Гринчук заявила, що енергетичні об'єкти постійно потрапляють під удар російської армії. Найважча ситуація з критичною інфраструктурою у прифронтових областях України.

Варто зазначити, що внаслідок російських обстрілів, що сталися під ранок середи, 7 лютого, у деяких містах України пошкоджено лінії електропередач та знеструмлено підстанції. Без світла залишилося понад 20 тисяч абонентів у Києві, Харкові та Миколаєві.

Нагадаємо, на початку лютого російські окупанти другу ніч поспіль атакували дронами Кривий Ріг Дніпропетровської області. Вони поцілили в об'єкт енергетики. Після цього в місті ввели аварійні відключення світла, а в місті були перебої зі зв'язком.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.03.2024 07:01